Христос говори за својата смрт

„Кој Ми служи Мене, нека врви по Мене, и каде што сум Јас, таму ќе биде и мојот слуга. И кој Ми служи Мене, него ќе го уважува и Мојот Отец. Душата сега Ми се нажали, и што да кажам? Оче, избави Ме од овој час! Но, заради тоа и дојдов на овој час. Оче, […]

Сите сакаме да одиме во рајот, но никој од нас не сака да умре

Сите ние теоретски говориме за спасението на душата, за рајот. Во последно време, кога светоотечките текстови во кои се зборува за очистување, обожување и сл. ни се сѐ подостапни, зборуваме теоретски, без да ги извадиме нашите срца од овоземното, световното. А под световно не нужно мислам на тоа кога на човека му е добро, или […]

Стив Џобс на смртна постела

Јас го достигнав врвот на успехот во светот на бизнисот. Во очите на другите, мојот живот е олицетворение на успехот. Меѓутоа, освен работа, јас имав многу малку радости. На крајот, богатството е само еден факт од животот на кој сум навикнат. Во овој момент, додека лежам во болничкиот кревет и се потсетувам на целиот мој […]

Ти Господи, Единствен си Бесмртен…

Кондак, гл. 8: Со светиите упокој ги, Христе, душите на слугите Твои, каде што нема болка, ни тага, ни воздишка, туку живот бесконечен. Икос: Ти Господи, Единствен си Бесмртен, Ти Кој си го создал Човекот. Ние, луѓето, пак, сите сме земни, од земја сме создадени и во неа пак ќе појдеме, како што Ти, Создателу […]

Белешки од еден муабет

1. Што е со смртта? Многу верници низ разговор ми доловиле колку ги интересира смртта. Многу „како“, „што“, „со кого“, „каде“… Какво ќе биде искуство, што нѐ очекува, дали лишеноста од телото ни дозволува да се радуваме и да учествуваме во несоздадените Божји енергии… Како ќе им биде, пак, на луѓето кои нема да искусат […]

За ненадејната смрт

Денес, кога науката и технологијата брзо се развиваат, кога културите се зближуваат и постои криза на вредностите, се избегнува самиот збор „смрт“ и сѐ што потсетува на смртта се игнорира и отфрла. Современиот човек на смртта гледа како на нешто негативно и како на загуба; најчесто, за оној што се упокоил велиме „Го загубивме“. Секој […]

Синаксар во саботата месопусна

Не спомнувај ги гревовите на умрените, Слове, Твоето милостиво срце да не држи лутина. Во овој ден божествените оци озаконија да се прави помен на сите од века благочестиво упокоени луѓе, од следниве причини: прво, бидејќи има луѓе кои предвреме се упокоиле во туѓина, во мориња и непроодни гори, стрмнини и јами, во несреќи и […]

Животот по смртта

Еден човек беше богат и се облекуваше во порфир и свила, и секој ден живееше раскошно и се веселеше. Имаше исто така, и еден сиромав, по име Лазар, кој струплив лежеше пред вратата негова; и сакаше да се нахрани со трошките што паѓаа од трпезата на богатиот; и кучињата доаѓаа и ги лижеа раните негови. […]

Митровденска задушница: зошто?

До нашата редакција деновиве пристигнаа неколку писма со барање да објасниме кое е значењето на задушницата, воопшто, како и потеклото на оваа конкретна задушница, позната како митровденска (поради фактот што се одбележува во саботата пред празникот на св. Димитриј Мироточив Солунски). Во консултација со свештенството на МПЦ-ОА и користејќи релевантна црковна литература, дојдовме до следните […]

Долината на смртна сенка

Величенствена визија му била дарувана на Пророкот. Со раката Господова пророкот Езекиил бил одведен во долината на смртта, долина на очајот и пустошот. Таму ништо не било живо. Немало ништо, освен суви коски, навистина суви коски. Тоа било сè што останало од оние кои некогаш биле живи. Го немало животот. И Пророкот бил запрашан: „Можат […]

За смртта – свест за сегашноста

Смртта е мерило на нашиот одност кон животот. Луѓето кои се плашат од смртта се плашат од животот. Не може човек кој се плаши од смртта, да не се плаши од животот со сета негова комплексност и опасност. Значи, решението на прашањето со смртта не е непотребно. Ако се плашиме од смртта, никогаш нема да […]

За смртта

Колку повеќе стареам, толку повеќе ја забележувам непостојаноста и празноста на овоземните нешта. О, зошто залудно се вознемируваме? Нашиот живот е краток, тој е прашина, пепел и сон, и набрзо ќе ја вкусиме трулежноста. Денес си здрав, утре си болен. Денес се смееш, а веќе утре си потиштен. Денес од твоите очи се излеваат солзи […]

Биоетика: Евтаназија

Втората дилема на биоетиката пред која се наоѓаме денес е поврзана со одлуката за намерно прекинување на човечкиот живот по медицински пат, обично на молба на постарите пациенти кои патат од неизлечиви болести. Заговорниците на евтаназијата докажуваат дека на смртно болниот пациент мора да му се понуди избор, и дека мора да му се овозможи […]