Од изреките на св. старец Порфириј

1. Зошто трчаме по сенки? Не, треба да се свртиме кон Светлината и сенките сами ќе исчезнат. Треба да Му дозволиме на Христа да ги исполни нашите души, и демоните сами ќе исчезнат. 2. Мрзливецот не може да биде христијанин. За да се биде христијанин, потребно е многу труд, многу работа. 3. Ако човек посака, […]

Трите духовни совети на старец Даниил

Послушај, чедо мое, и внуши се во моиве зборови. Ако сакаш да станеш вистински и совршен монах, да завладееш со монашкиот живот, кој е вистинско љубомудрие, вештина над вештините и наука над науките, и кој безбедно го води човека до Царството Небесно, важно е на самиот почеток да научиш три нешта. Ако навистина ги пазиш […]

Пет нешта што секој православен христијанин треба да ги прави секој ден

Океј, океј. Знаеме дека и онака имаме to-do листи, мобилни календари, аларми и потсетници што постојано нѐ потсетуваат дека доцниме на преглед кај забарот, дека оваа сабота сме на свадба и дека не го испративме тој мејл што шефот очекуваше да го испратиме завчера. Но, среде забрзаниот ритам и трилијардата планови зад кои доцниме, веруваме […]

Луѓето ги затвориле прозорците кон рајот

Секој човек се искушува, се навлекува и подлегнува на [од страна на] својата сопствена похота. Потоа, похотата, откако ќе се зачне, раѓа грев, а извршениот грев раѓа смрт – вели св. ап. Јаков. Човекот пред сè се измачува од гордоста и егоизмот. Тие ги нарушуваат неговите односи со најблиските. Затоа живееме во епоха на психолози […]

Болки и лекови

Оче, јас често примам лекови, а вие, колку што ми е познато не пиете дури ниту кафе. Јас веќе сум ти зборувал за ова. Кога христијанинот со полна доверба се предава на Господа, тогаш Тој испраќа мир и спокој, и во телото на човекот, и во неговата внатрешност. Како резултат на тоа, внатрешните органи и […]

Опушти се

Треба да се опуштиш. Не ги земај врз себе грижите на овој свет, туку чувај го својот мир и живеј со Бога. Што сака нека биде… Секојдневно треба да се навикнуваме да се смируваме. Но, доколку не сакаме самите да се смириме, тогаш Господ ќе нè смири. Навистина нема смисла нашиот внатрешен мир да го […]

Смирението е вистинска храброст

Постои страв Божји и страв човечки. Стравот Божји е смирението, а човечкиот страв е малодушието. Од каде се појавува човечкиот страв? Ако имаш таков страв, значи си суетен? Оној кој не е суетен го отфрлил човечкото срце и е исполнет со Божја благодат, од една сила во друга сила. Човечкиот страв е енергија на светското […]

Старецот кој го угостил свети Архангел Михаил

Отец Пахомиј, кој беше гостоприемник во светогорскиот манастир Констамонит (манастир посветен на св. првомаченик Стефан) цели дваесет години, ни кажуваше дека после првите пет години од неговото послушание бил изморен од примање гости, и го замолил старец Филарет да му благослови некое друго послушание. Но, старецот му рекол: – Ако напредуваш во смирението, чедо, ќе […]

Скриена радост

Прочитав некаде кај старец Софрониј, ми се чини во едно од писмата до јеромонах Димитриј (Балфур): „Благодатта доаѓа во срцето кое страдало“. И кај апостол Павле одново и одново читам и препрочитувам: „Оти како што се умножуваат Христовите страдања во нас, така се умножува и утехата наша преку Христа“ (2 Кор. 1,5). Во саботата на […]