Старец Порфириј за послушанието

Отец Григориј Џенсен Можеби најпогрешно сфатена тема од страна на христијаните, како и за оние што се надвор од Црквата, е послушанието. А сепак, послушанието е основа не само на нашиот однос со Христа, туку и со полнотата на црковниот живот. Послушание кон Светото Предание, кон нашиот епископ и кон нашата совест, сето тоа служи […]

За слободата

Слободата не е само слобода на избор. Латинскиот збор libertas е збор од законикот, кој укажувал на дете кое е слободно родено, од слободни родители. Ние кога велиме дека сме слободни, ние велиме дека за Бога сме слободно родени, односно, не сме робови, туку сè уште слободни. Но, слободата може да се задржи само преку […]