О. Александар Шмеман: Солженицин, Русија, Црква…

Понеделник, 12 мај, 1975 И така, повторно, после минатогодишната планинска средба во Цирих – четири дена со Солженицин – двајцата насамо, далеку од луѓето. Овој излет би можел да се нарече езерска средба – поминавме покрај многу езера! [средбата се одржала во Канада, после Велигден, м.з.] Малку по малку ми се средија мислите и впечатоците, […]

Александар Шмеман: Вистината е многу едноставна

Понеделник, 14 мај 1973 „Принципите се она што луѓето го имаат место Бога.“ Принцип е уште подосаден збор од зборот „религија“ (од коментарот на Фредерик Бјукер). „Религија“ – колку многу само покрива овој збор. Ова ми падна на ум додека размислував за Н. – една сосем обична, средовечна жена која оваа седмица ја видов два […]

Покров – ден на Мајката

„Те величаме, Пресвета Дево, и го почитуваме Твојот покров свет, зашто Тебе Те виде светиот Андреј во воздухот како се молиш на Христа за нас“ – пее Црквата на празникот Покров на Пресвета Богородица. Mногу векови преку оваа мајчинска молитва се одржува светот. За суштината на молитвеното застапништво на Пресвета Богородица размислувале како богословите, така […]

Смисолот на Рождеството Христово

Никаде во Евангелието не е забележан точниот датум на раѓањето на нашиот Господ Исус Христос. Не се споменува дури ниту кое во годишно време се случило [Неговото раѓање]. Но, судејќи по тоа што во евангелската приказна се споменуваат пастири кои ноќе ги паселе стадата овци, може да заклучиме дека раѓањето Христово се случило во лето. […]

Христос Богодете

„Детето – предвечен Бог!“, со овој серадосен опис на детето Кое се родило во Витлеемската пештера завршува една од главните божикни химни, која во VI век ја напишал знаменитиот византиски химнограф Роман Слатопеец. Во превод од црковнословенски, кондакот гласи гласи: Дева денес Надсуштествениот Го раѓа и земјата Му принесува пештера на Непристапниот, ангелите со пастирите […]

Воздвижение на Чесниот Крст

Со векови на денот на Воздвижението, односно Воздигнувањето на Чесниот Крст, архијереите, стоејќи среде црквата, окружени од мноштвото свештеници, го издигале Крстот високо над главите на соборот на верни, додека хорот во тоа време громогласно пеел „Господи, помилуј!” Тоа бил празникот на христијанското царство, кое се родило под закрилата на Крстот, во денот кога царот Константин […]

Примете, јадете

Ако Бог вели „оди“, лукавиот сигурно ќе рече „стој!“ Ако Бог вели „молчи“, непријателот на нашето спасение неминовно ќе поттикнува на многуговорливост. Тој е мајмун, тој се исмева, делува спротивно. Во Рајот Господ им рекол на луѓето да не јадат од дрвото на познанието. А злиот лукавец велел – јадете. Христос вели „јадете“, „пијте од […]

Грчкиот религиозен национализам

Порано или подоцна, на сите ќе ни стане јасно дека Православието нема да го сочуваме напорствувајќи да го очуваме „елинизмот“, или „русизмот“, или „србизмот“. Еклисиолошката формула: постои Константинопол, кому Црквата му го додели екуменското [вселенското] првенство, станува: неопходно е да постои Константинопол! Но, трагичната двосмисленост на ваквиот исказ се наоѓа во тоа што Патријархот, чија […]