Повикани сме

„Зашто, мнозина се повикани (κλητοὶ), а малцина избрани.“ (Мт. 22,14) „Повикот“ или „призивот“ е општ за сите членови на Црквата, или ekklesia (од грчкиот глагол ekkaleo, што значи „да повикаш“). Сите ние сме „повикани“ по Негова волја (Рим. 8,28), според нашите лични, од Бога дарувани дарови и карактер. Но, не е лесно да се распознае […]

Ја воведуваат

Пречистиот храм на Спасот,/ многувредниот дворец и Дева,/ свештената ризница на Божјата слава,/ денес се воведува во Господовиот дом, благодатта сововедувајќи ја,/ Онаа што во Божествениот Дух е,/ Неа Божјите ангели ја воспеваат :// „Таа е Небесно престојувалиште“. (Кондак на Воведението на Пресвета Богородица) Празникот Воведение на Пресвета Богородица во Храмот, што утре го славиме, […]

Најмалото од сите семиња

Со што да го споредиме царството Божјо, или со каква парабола да го прикажеме? Тоа е како синапово зрно, кое, кога се сее в земја, е помало од сите семиња земни; а кога се посее, израснува и станува поголемо од сите растенија, и пушта големи гранки, така што под неговата сенка можат да се засолнуваат […]

Мачеништвото во бракот

Свети маченици, вие кои добро се подвизувавте и се овенчавте, молете Го Господа да ги помилува нашите души. Свјати Мученици, иже добрје страдалчествоваше и вјенчавшесја, молитесја ко Господу, помиловатисја душам нашим. Овој тропар се пее за време на тројниот кружен вход околу аналојот поставен среде црква, за време на чинот на овенчување (стапување во брак). […]

Како мост над разбранувана вода…

… и прости ни ги долговите наши, како што и ние им ги проштеваме на должниците наши. Мт. 6,12 Проштевање! Тоа е мојот „мост“ за поврзување со сите, па и со Бога. И обратно, непроштевањето некому, па дури и задржувањето на помала или поголема лутина кон било кого, создава пукнатина во овој „мост“ и ја […]

Нè доведе во царството

Тој нè избави од власта на темнината и нè доведе во царството на Својот возљубен Син, во Кого имаме откуп преку крвта Негова и опростување на гревовите, и Кој е образ на невидливиот Бог, првороден пред секоја твар; бидејќи преку Него е создадено сè што е на небесата и што е на земјата, видливо и […]

Дојди и всели се во нас

Освети ги со Својата вистина. Твоето слово е вистина. Како Ти Мене што Ме прати во светот, и Јас ги пратив во светот. И за нив Јас се посветувам (ἁγιάζω), та и тие да бидат осветени (ἡγιασμένοι) преку вистината. Но не се молам само за нив, туку и за оние, што по нивните зборови ќе поверуваат во Мене, за […]

Нејзиниот дом

Премудроста си изгради дом, ги утврди седумте столбови негови, ги закла своите жртви, го расточи во чаша виното свое и ја приготви трпезата своја; ги испрати слугите свои да огласат од градските височини: „Кој е неразумен, да наврати тука!” И на малоумните таа им рече: „Дојдете, јадете го лебот мој и пијте го виното, што […]

Ете ти мајка!

При Крстот Исусов стоеја мајка Му Негова и сестрата на мајка Му, Марија Клеопова, и Марија Магдалина. А Исус, штом ја виде мајка Си, и ученикот, кого го љубеше, како стои, ѝ рече на мајка Си: „Жено, ете ти син!” Потоа му рече на ученикот: „Ете ти Мајка!” И од тој час ученикот ја зеде […]

Оние што не нѐ следат

Тогаш Јован Му одговори и рече: „Учителе, видовме еден, кој во Твое име изгонува бесови, а не врви по нас; и му забранивме, оти не оди по нас.” А Исус рече: „Не бранете му, зашто никој, што прави чудо во Мое име, не ќе може наскоро да говори зло за Мене. Зашто, кој не е […]

Смирението ја зацелува болката

„Земете го Мојот јарем на себе и поучете се од Мене, бидејќи сум кроток и смирен по срце, и ќе најдете мир за душите ваши.“ (Мт. 11,29) Себе-доверувањето и себе-центричноста водат до различни облици на болка, страв и фрустрација – со себеси, со другите и со животот, воопшто. На крај, човек станува себе-изолиран и неспособен […]

Проштевањето е почеток

А Исус пак им рече: „Мир вам! Како што Ме прати Отецот, така и Јас ве праќам.” И кога им го кажа ова, дувна и им рече: „Примете Дух Свети! На кои ќе им ги простите гревовите, ќе им се простат, а на кои ќе им ги задржите, ќе им се задржат.” (Јн. 20, 21-23) […]

Исчекувајќи Го Утешителот

Интересно е што службата на Вознесението содржи одредена тага, како што учениците се разделуваат со Христовото телесно присуство меѓу нив. Но утешението, Утешителот ќе дојде за десет дена, кога ние ќе го завршиме ова педесетдневно патешествие. Лесно е да го превидиме фактот дека и ова, како и Постот, е едно патување, дури и подлабоко исполнето […]