Рождество на Пресвета Богородица

Тропар, глас четврти Твоето раѓање, Богородице Дево, радост му возвести на целиот свет, зашто од Тебе изгреа Сонцето на правдата – Христос, Бог наш; и откако ја урна клетвата, ни даде благослов; кога ја уништи смртта, ни даруваше вечен живот. Кондак, глас четврти Јоаким и Ана од срамот на бездетноста, и Адам и Ева од […]

За Рождеството на нашата Пресвета Дева Богородица

Св. Фотиј Велики Денес, Дева Мајка се раѓа од една неплодна мајка и украсен е дворецот за доаѓањето на Господ Христос. Денес врските на неплодноста се скршени и дверите на Дева се оградени. Оти, како што неплодната утроба била мртва за намерите за зачнување, а сепак, спроти сите очекувања, изродила еден преубав плод, така и, со […]

Беседа на Рождеството на Пресвета Богородица

Денес е голем Благден, Себлагден, Мала Богородица. А тоа значи дека е мал Божик, оти денес се роди Пресветата Богомајка, Која ни Го роди Христа, Господа и Бога. Затоа, овој Благден е со радост преисполнет. Во безбројните денешни молитви и химни непрестајно се нагласува дека денес, со рождеството на Пресветата Дева Марија, со радост сè […]