Св. чeтиринаeсeт илјади младeнци вo Витлeeм

Бидeјќи мудрeцитe oд Истoк нe сe вратилe oд Витлeeм вo Eрусалим да му јават на Ирoда за нoвoрoдeниoт Цар, туку пo запoвeд на ангeлoт пo друг пат си oтишлe вo свoјата таткoвина, Ирoд сe разлутил какo лут ѕвeр и нарeдил да сe убијат ситe дeца oд двe, и пoмали oд двe гoдини вo Витлeeм и […]

Божикен ораториум бр. 24: Плачот на Рахил

Глас се слуша во Рама, плач и ридање, и пискот голем: Рахил плаче за своите деца и не сака да се утеши, зашто ги нема. Мт. 2,18 Дело на Митрополитот Иларион Алфеев, во исполнение на Кибла Герзвама.

Св. Теофан Затворник: Недела на светите отци

Родословие на Исуса Христа, син Давидов, син Авраамов. Авраам го роди Исака, Исак го роди Јакова, а Јаков го роди Јуда и браќата негови; Јуда го роди Фареса и Зара од Тамар; Фарес го роди Есрома, а Есром го роди Арама; Арам го роди Аминадава; Аминадава го роди Наасона, а Наасон го роди Салмона; Салмон […]

Недела на светите праотци

Во неделата меѓи 11. и 17. декември, односно претпоследната недела пред Рождеството Христово, Црквата си спомнува за светите праотци. Кои се овие праотци? Тоа се праведниците што живееле во старозаветно време, предците по плот Христови, кои се спасиле поради нивната жива вера во Спасителот Кого што Го очекувале. Не залудно нивниот спомен е поставен во […]

Приказна за божикната елка

Традицијата на украсување на божикна елка потекнува од француската област Алзас, некаде на границата меѓу Франција и Германија. Во 17. век тамошните жители први започнале да го користат ова зимзелено дрво во празнувањето на Божик. Според нивното верување, ова вечнозелено, односно вечноживо дрво го симболизирало дрвото на животот, од кое Адам и Ева биле лишени […]

Смирение и внатрешна радост

Изминаа три седмици од Божикниот пост, тече четвртата, мои драги пријатели. Овој пост, почнувајќи од 28 ноември, трае шест седмици – речиси колку Великиот пост. Сепак, Божикниот пост има сосем поинаков и потполно уникатен карактер. Обично, за нас постот е нешто поврзано со покајание, тага, оплакување на гревови, очистување на душата во очи на некој […]

Архива: Божикен пост

Божикен пост Божикен пост Рождественски пост Постејќи за Рождеството Христово Разговори за постот (1) Разговори за постот (2) Оние што не нѐ следат Катавасија: Христос се раѓа, славете Го! Смирение и внатрешна радост Нова Година и секуларност Празнично лудило или смирена светост? Како Русите ја празнувале Новата Година пред Револуцијата Забранетиот Христос Рождество Христово: Богословски […]

Ти дојде!

Искрено да Ти кажам, без Тебе ми е многу лошо. На масата има сè, другар ми дојде на гости. Има и пиво. Сувите дрва крцкаат во каминот, најмалата ќерка си игра наземи, синовите цртаат бродови. Надвор паѓа снег. Што уште му треба на човека за да биде среќен? Но јас искрено Ти велам, без Тебе […]

Божик е. Со нас е Бог.

Празникот на Рождеството на нашиот Господ, Бог и Спасител, Исус Христос, се приближува и нестрпливоста на светот расте. Некои од луѓето стравуваат дека празникот е придружен со преголема доза на комерцијализам. Други, пак, се плашат дека религијата уште еднаш ќе ги нападне нивните грижливо заштитени секуларни простори. Ова се само најизразените грижи – преголемата зафатеност […]

Историја на празнување на Рождеството Христово

Натпреварувајќи се со Пасха во својата торжественост, празникот на Христовото Раѓање принуден е да причека, иако тој се појавил во најраните времиња на христијанството, уште во апостолската доба. Дури е тешко и да си замислиме дека христијаните не можеле да не го празнуваат денот на раѓањето на Својот Спасител, да не се „сеќаваат“ и да […]

Смисолот на Рождеството Христово

Никаде во Евангелието не е забележан точниот датум на раѓањето на нашиот Господ Исус Христос. Не се споменува дури ниту кое во годишно време се случило [Неговото раѓање]. Но, судејќи по тоа што во евангелската приказна се споменуваат пастири кои ноќе ги паселе стадата овци, може да заклучиме дека раѓањето Христово се случило во лето. […]

Мотивот за Воплотување на Логосот Божји (1)

Cur Deus Homo?1 „Јас сум Алфа и Омега“ (Откровение 1, 8) I Од самиот почеток на христијанството неговата порака e благовестие за спасението. Согласно на тоа, нашиот Господ е примарно поиман и опишуван како Спасителот, Кој го искупи Својот народ од ропството на гревот и распадливоста. Самото Христово Воплотување во раното христијанско богословие вообичаено е […]

Христос Богодете

„Детето – предвечен Бог!“, со овој серадосен опис на детето Кое се родило во Витлеемската пештера завршува една од главните божикни химни, која во VI век ја напишал знаменитиот византиски химнограф Роман Слатопеец. Во превод од црковнословенски, кондакот гласи гласи: Дева денес Надсуштествениот Го раѓа и земјата Му принесува пештера на Непристапниот, ангелите со пастирите […]