Ресурси за оние што сакаат да научат новогрчки

Доколку сте започнале самостојно да учите грчки јазик, сигурно сте наишле на голем број веб страници што тврдат дека ќе ви помогнат да го совладате новогрчкиот. Сепак, ретко која страница навистина се покажала како добар ресурс за постигнување на вашата цел. Бидејќи и ние сме поминале по овој пат, решивме да креираме една почетничка листа […]

Цветен Триод

На ова место ги собравме сите текстови поврзани со послепасхалниот период на Педесетницата, односно деновите меѓу Великиот и Петровденскиот пост што досега сме ги објавиле. Листата ќе ја обновуваме навремено со нови текстови кои допрва ќе бидат објавени. Општо Педесетница – времето по Пасха Воскресение Христово Пасхално слово на светиот отец наш Јован Златоуст, архиепископ […]

Архива: Божикен пост

Божикен пост Божикен пост Рождественски пост Постејќи за Рождеството Христово Разговори за постот (1) Разговори за постот (2) Оние што не нѐ следат Катавасија: Христос се раѓа, славете Го! Смирение и внатрешна радост Нова Година и секуларност Празнично лудило или смирена светост? Како Русите ја празнувале Новата Година пред Револуцијата Забранетиот Христос Рождество Христово: Богословски […]

Посен Триод

На ова место ги собравме сите текстови поврзани со великопосниот период што досега сме ги објавиле. Листата ќе ја обновуваме навремено со нови текстови кои допрва ќе бидат објавени. Подготвителни недели, општи текстови Триодот, забранетата книга Подготовка за Великиот пост (1) Подготовка за Великиот пост (2) Подготовка за Великиот пост (3) Недела на митарот и […]