Што значи возгласот „Повелите“ што некогаш се кажува на Литургија?

Грчкиот збор „келевсон“ во богослужбените текстови преведено е на словенски јазик како „повелите“. Зборот се употребува на архиерејска Литургија при ракополање на презвитер или ѓакон, но и на Литургија на Претходноосветените Дарови пред зборовите „Светлината Христова ги просветува сите“. Според професорот-литургичар Михаил Скабаланович, со овој возглас церемонијал-мајсторите ги повикувале чиновниците на царски приеми да влезат […]