Талмудот преведен на современ еврејски јазик

Рабинот Адин Стеинсалц, после цели 45 години, во ноември оваа година го заврши своето монументално дело – превод на Талмудот на современ еврејски јазик. Современиот превод рабинот Стеинсалц го започнал во шеесетите години на минатиот век, без да очекува дека ќе му бидат потребни дури 45 години да го заврши. Покрај преводот, рабинот понудил и […]