Болен и здрав ум

Кај мене на исповед дојде едно болно девојче од 12 години, од детскиот дом за умоболни. Таа не можеше да поврзе два збора, постојано се вртеше, a ненормалниот поглед и чудните гримаси, доволно зборуваа за нејзината незрелост. И ете, таа почна да се исповеда и да се причестува секоја недела. После една година кај неа […]

Смирението е вистинска храброст

Постои страв Божји и страв човечки. Стравот Божји е смирението, а човечкиот страв е малодушието. Од каде се појавува човечкиот страв? Ако имаш таков страв, значи си суетен? Оној кој не е суетен го отфрлил човечкото срце и е исполнет со Божја благодат, од една сила во друга сила. Човечкиот страв е енергија на светското […]

Зошто оној кому сме му помогнале сака да нè повреди?

Се сеќавам на нешто што ни го зборуваше старец Порфириј. Тој сакаше да ми објасни како е можно да му се помогне на човека, а потоа истиот тој човек кому му е помогнато не само да се расрди и да не му помогне, туку за возврат да му наштети на оној којшто му помогнал. Старецот […]

Интервју со Димитриј Јемец

Димитри Јемец, детски писател и татко на седум деца Актуелни се разговорите за „денешната младина“. Вие сте во востојан контакт со своите читатели, со деца од разни возрасти. Како гледате на нив? Што ги загрижува? Што мислите, какви ќе бидат тие кога ќе пораснат? – Ќе бидат различни. Нема истородни поколенија. Тоа зависи од семејството, […]

За некои крајности на православниот живот

Највозвишеното нешто во христијанскиот живот е Евхаристијата како победничко-свечено собрание. Христос меѓу Своите браќа! А отшелниците, во некакво несфатливо смирение и унижување, се оддалечуваат токму од тој највозвишен чин, повлекувајќи се во осамеништво! Има во ова нешто несфатливо. Но, на своите висини, таа осаменичка молитва станува соборна не само по својата тема, туку и затоа […]