Како се прави просфора

Просфората е кружен квасен леб кој се приготвува од брашно. Свештеникот од неа го вади Агнецот и честичките за време на Проскомидијата, пред почетокот на Литургијата. Значи, со дел од просфората се причестуваме за време на Литургијата (секако, откако ќе се испроси слегувањето на Светиот Дух и претворањето на лебот и виното во Тело и […]

Како се облекува свештеник

Земајќи го стихарот во левата рака, и поклонувајќи се трипати кон исток, свештеникот го благословува и целива стихарот, молејќи се: Благословен е нашиот Бог постојано, сега и секогаш, и во вечни векови. Амин. И го облекува, велејќи: „Душата моја ќе се развесели во мојот Бог: зашто Он ме облече во спасителна облека, ми облече облека […]