Времето посно светло да го почнеме…

[Видео: Оптинска пустина, Чин на проштевање пред почетокот на Постот, 2013г.] Паѓам во очајание, кога мислам на делата мои, Господи, достојни за секакви маки, зашто, ете, откако ги презрев чесните Твои заповеди, Спасителу, животот мој блудно го потрошив. Затоа се молам, откако со водата на покајанието ќе ме очистиш, со пост и молитви како единствен […]

Под самарот на злопамтењето

Човечкиот ум е украсен со многу способности и сили. Една од најважните меѓу нив е заборавањето. И кога велам заборавање, не мислам на бледнеењето или губитокот на релативно трајните промени во структурата на мисловните искуства – на позитивистичката верзија со која се објаснува овој процес сведен само на неговата психофизиолошка конотација, туку на природната селективност […]