Двајца пријатели во пустина – Мудра приказна од животот

Ова е приказна за двајца пријатели кои оделе низ една пустина. По патот се скарале и едниот го удрил другиот. Удрениот се почувствувал повредено, но молчејќи напишал во песокот: “Денес добив удар од мојот најдобар пријател“. Продолжиле да одат се додека не наишле на оаза каде решиле да се избањаат. Оној кој добил удар за […]

Животот секогаш ти го враќа она што го даваш

Еден човек и неговиот син заедно шетале низ шума. Одеднаш, момчето запрело и почувствувало неподнослива болка во нозете. Со сета сила што му останала во моментот воздивнал. Одненадеж, слушнал како воздишките се враќаат од далечината. Заинтересирано му се обратил на просторот околу себе „Кој си ти?” Одговорот кој го добил било самото прашање. Ова страшно […]

Добар ден, Христе мој!

Пред 1922 г., заедно со другите бегалци од Мала Азија, во Грција дојде и едно момче по име Симеон. Одлучи да живее во Пиреа, сам, во една барака, каде всушност и порасна. Работеше како амал и имаше една количка, со која пренесуваше товар на пристаништето во Пиреја. Неписмен беше и не знаеше многу-многу за духовниот […]

Приказна за трите дрвја

Пред многу години во далечната Палестина три дрвја стоеја на падините од едно морско пристаниште. Секое од овие дрвја имаше свои надежи и сништа за тоа што би било кога би пораснало. Првото дрво се пофали неговото стебло ќе се искористи за еден голем и убав ковчег за богатство. Ковчегот ќе бил украсен со светли […]

Сината лествица

Кога свети апостол Петар го заврши својот овоземен живот и беше повикан на небо, Господ му ги предаде небесните клучеви од рајските порти. Со сесрдна свештена ревност, светиот апостол ја извршуваше својата возвишена служба, отклучувајќи ги рајските порти за душите на оние луѓе кои преку својот земски живот и одлука на Севишниот Праведен Судија ги […]

Народна приказна: Од што живеат луѓето?

Си живееше еден чевлар со својата жена и деца при еден селанец. Немаше ништо свое: ниту куќа, ни посед, а себеси и семејството го прехрануваше со она што ќе го заработеше. Лебот беше скап, а рацете евтини, и така – она што ќе го заработеше, тоа и го јадеа. Една вечер, чевларот Сима се враќаше […]

Старецот и разбојникот

На Света Гора живееше еден старец, испосник, кој седумдесет години испоснички се подвизуваше во пустината, трудејќи се во постот, целомудрието и молитвата. И макар што богобојажливо трудуваше пред Бога толку многу години, никогаш не беше удостоен со Божјо откровение. Размислувајќи и носејќи ја оваа помисла во себе си, си рече: „Можеби моите подвизи не Му […]

Малечка улога во прв план

Животот е како холивудски режисер – ги сака крупните планови. Дури и кога едноставно му подавате на детето бонбонче – ваков кадар, покажан на целиот екран, може да биде ударна сцена во филмот. Критичен момент на сижето. Уште Достоевски велел, дека сеќавањето на еден топол збор или дело може да го измени сиот живот на […]