Што значи возгласот „Повелите“ што некогаш се кажува на Литургија?

Грчкиот збор „келевсон“ во богослужбените текстови преведено е на словенски јазик како „повелите“. Зборот се употребува на архиерејска Литургија при ракополање на презвитер или ѓакон, но и на Литургија на Претходноосветените Дарови пред зборовите „Светлината Христова ги просветува сите“. Според професорот-литургичар Михаил Скабаланович, со овој возглас церемонијал-мајсторите ги повикувале чиновниците на царски приеми да влезат […]

Вие, кои сте за Просветување, пристапете…

Од средата на Крстопоклоната седмица, до Претходноосветената литургија на Велика Среда, по ектенијата за огласените се кажува ектенија и молитва за оние кои се подготвуваат да се просветат, односно да се покрстат. Во ектенијата за просветените, во која првата прозба гласи „Вие, кои сте за Просветување, пристапете; помолете се вие кои сте за Просветување…“, ѓаконот […]

Преждеосвештена Литургија: Господи воззвах к Тебе

Додека народот ја стихослови 18-та катизма, свештеникот твори метании пред светиот Престол, го зема претходноосветениот Агнец од дарохранилницата, и внимателно го положува на дискосот, кој е поставен на самиот Престол, врз разоткриениот антиминс. По завршените антифони, ѓаконот ја кажува малата ектенија, по што народот започнува да пее „Господи, повикав кон Тебе…“. Свештеникот зема кадилница и […]

Сега Силите Небесни со нас невидливо служат…

Литургијата на Претходноосветени дарови на светиот отец наш Григориј Велики, папа Римски, е централното богослужение преку кое ние, верните, се движиме низ Великиот Пост. Истото во голема мера се разликува од литургиите на коишто сме навикнати. Во следниов период ќе објасниме неколку особености на оваа литургија. — Наместо херувимската песна, на оваа литургија верниот народ […]