Предизвикот на нашето време

Великиот руски епископ од минатиот век [се мисли на 19 век, м.з.] Теофан Затворник [†1894 г.], во едно од неговите пастирски писма нуди една неочекувана мисла. Она што на Руската Црква најмногу ѝ треба, вели тој, е „еден фитил за потпалување“, што би го запалил сиот свет. Потпалувачите мора самите да горат и да одат […]

Талмудот преведен на современ еврејски јазик

Рабинот Адин Стеинсалц, после цели 45 години, во ноември оваа година го заврши своето монументално дело – превод на Талмудот на современ еврејски јазик. Современиот превод рабинот Стеинсалц го започнал во шеесетите години на минатиот век, без да очекува дека ќе му бидат потребни дури 45 години да го заврши. Покрај преводот, рабинот понудил и […]