Дојди и всели се во нас

Освети ги со Својата вистина. Твоето слово е вистина. Како Ти Мене што Ме прати во светот, и Јас ги пратив во светот. И за нив Јас се посветувам (ἁγιάζω), та и тие да бидат осветени (ἡγιασμένοι) преку вистината. Но не се молам само за нив, туку и за оние, што по нивните зборови ќе поверуваат во Мене, за […]

И годинава се случи чудото со змиите во Кефалонија

Една несекојдневна традиција речиси секоја година се случува на островот Кефалонија, во близина на селото Маркопуло. Имено, секоја година во август меѓу празниците Преображение и Успение (6 и 15 август според календарот на Грчката Црква), се појавуваат змии внатре и надвор од црквата на Успението на Пресвета Богородица, чијшто број секојдневно се зголемува, а кои […]

Преображение Христово

Преображението Христово на гората Тавор се случи непосредно пред Неговите страдања, односно, поконкретно, четириесет дена пред да пострада и пред да биде распнат. Впрочем, целта на Преображението беше да се утврдат учениците во верата дека Он е Синот Божји и да не се поколебаат од тоа што ќе го видат во тие денови. Во тропарите […]

Архива: Богородичен пост

Пост Чуму ни е постот пред Успение? Зошто е потребен постот? Од каде доаѓа зборот пост? Преображение Господово Паримии на славата на Преображението Господово Преображение Христово За Тајната на Преображението Господи, добро ни е да бидеме овде За враќањето во светот по литургија Успение на Пресвета Богородица Паримии на Успение на Пресвета Богородица Успение: Празнување […]

Паримии на славата на Преображението Господово

Исх. 24, 12-18 И му рече Господ на Мојсеја: „Качи се при Мене на гората и остани тука; ќе ти дадам камени плочи со закон и заповеди, што ги напишав за да им бидат закон.” Тогаш стана Мојсеј со Исуса, неговиот помошник, и се искачија на гората Божја, а на старешините им рекоа: „Почекајте тука […]

Господи, добро ни е да бидеме овде

На Таворската Гора, Христос им откри на своите ученици една небесна тајна. Живеејќи меѓу нив, им говореше за Царството и Неговото второ и славно пришествие, но за да изгони од нивните срца било каков сомнеж за Царството, и за да ја утврди нивната вера во она што претстои, а им го има најавено, на гората […]

За Тајната на Преображението

(Мт. 17, 1-9; Мк. 9, 2-10; Лк. 9, 28-36) Празникот на Христовото преображение е библиски настан којшто претставува уште едно откровение на живиот Бог во три лица. Токму како и она откровение при Христовото кршевање во водите на реката Јордан. Зашто, следејќи го евангелскиот опис, Синот се преобрази и заблеска со нетварната светлина на Својата […]