Систем претепан од бурите на историјата

Сергеј Шмеман, уредник на New York Times „Попусто е да се вели дека демократијата е понесуетна, понегорделива, понесебична, понеамбициозна или понеалчна од аристократијата или монархијата. Ова е неточно, и никаде во историјата не се јавува пример што би го поткрепило ваквото мислење“. Ова можело да биде речено од било кој од многуте критичари на западната […]

Што во политиката не ѝ припаѓа само на политиката?

„Политиката е валкана работа, а Црквата треба да биде чиста“. Едноставна реченица со која е тешко да се спори. Меѓутоа, ако ја изедете како полнета бомбона, ќе мора да го изедете и полнењето. А еве какво е полнењето: „Црквата нема право да влијае врз животот. Марш во ќош да се молиш пред иконите и да […]

Дали знаеш кој си?

Еден од најнеодложните проблеми на Црквата денес нема врска со парите или со некаква соблазна, или со постигнувањето на поважен статус во очите на владеачките сили. Најнеодложна потреба на Црквата денес е нејзините членови повторно да откријат кои се тие. Ова го велам затоа што постојат докази дека многу Христијани заборавиле кои се. Тие мислат […]

Застанавме ли на страната на Сатаната?

Во стварноста, војната не започнува кога луѓето ќе започнат да пукаат едни на други. Таа започнува кога одредени убедувања, испраните мозоци или вестите го помрачуваат разумот на луѓето, и тие престануваат да гледаат што е најважно во луѓето околу нив. Тие престануваат да сфаќаат дека во личноста што е до нив – или не до […]