Сабота пред Воздвижение

Браќа, мудрост, пак проповедаме меѓу совршените, но не мудрост од овој век, ниту, пак, онаа на преодните господари од овој свет, туку ја проповедаме Божјата премудрост, тајна сокриена, која Бог ја предодредил уште пред вековите за наша слава, која никој од господарите на овој свет не ја познал; зашто, ако ја беа познале, тогаш немаше […]

Пет нешта што секој православен христијанин треба да ги прави секој ден

Океј, океј. Знаеме дека и онака имаме to-do листи, мобилни календари, аларми и потсетници што постојано нѐ потсетуваат дека доцниме на преглед кај забарот, дека оваа сабота сме на свадба и дека не го испративме тој мејл што шефот очекуваше да го испратиме завчера. Но, среде забрзаниот ритам и трилијардата планови зад кои доцниме, веруваме […]

Паднав во блуд, брату

Двајца браќа од еден манастир појдоа во градот за да го продадат своето ракоделие. Штом стасаа, се разделија привремено, и едниот од нив падна во блуд. Подоцна повторно се сретнаа, и другиот брат му рече: „Да појдеме во нашите келии, брату“. А другиот му одговори: „Не доаѓам“. – Но, зошто? – Зашто, штом се разделивме, […]

Припрема за исповед

Добра и лоша меморија Некои луѓе не ги помнат нивните гревови, со изговор дека лошо помнат. Тие се сеќаваат на сиот нивен живот, но не и на гревовите. Од нив слушаме „Згрешив со дело, со збор и помисла и не знам што да кажам повеќе…“ Но, ова не е покајание за конкретни гревови. Свештеникот е […]

Како треба да се исповедаме

1. Треба да го исповедаме исповедаме секој грев Исповедта не треба само да е искрена, туку и подробна. А за тоа претходно треба да размислиме и да се сетиме на гревовите. Може да си помогнеме со некои книги и текстови, како на пример: „Ако ги исповедаме своите гревови“ од Тома Хопко (достапна на интернет на […]

Некои мали грешки што се прават при исповед

Господ, со апсолутна и непогрешлива прецизност створил сè околу нас. Ја направил материјата да функционоира со физички и хемиски закони и сè постои во хармонија. Но, човекот, со своите дела, воден од егоизмот, ја нарушува таа хармонија. Тогаш во природата настапуваат катаклизми. Вината за ова не е кај Бога, туку наша. Така е и со […]

Потребата од исповед

Оче, преподобен Марко Подвижник вели: „оној што ги знае работите се исповеда пред Бога не со набројување на согрешенијата, туку со трпение за маките што ќе му се случат“. Што сака да каже? Верникот треба да се исповеда и пред духовникот, а исто така, за време на молитвата да се исповеда смирено пред Бога, разголувајќи […]

Време за пост

Тогаш дојдоа при Него учениците Јованови и рекоа: „Зошто ние и фарисеите постиме многу, а Твоите ученици не постат?“ А Исус им рече: „Зар можат сватовите да бидат нажалени додека е со нив младоженецот? Но, ќе дојдат дни, кога младоженецот ќе се оттргне од нив, па тогаш и тие ќе постат”. Матеј 9, 14-15 Време […]

Дајте милост, а не жртва

Но, штом го видоа тоа фарисеите, им рекоа на учениците Негови: „Зошто вашиот Учител јаде и пие со митници и грешници?“ А Исус, кога го чу тоа, им рече: „Здравите немаат нужда од лекар, а болните; одете и научете се што значи: ‘Милост сакам, а не жртва’.” Зошто не сум дошол да ги повикам праведниците, […]

Радоста – поважна од смеата

Разговараа во Ерусалим еден од местните жители и еден поклоник. Разговорот беше опуштен и пријателски. Арапот и поклоникот од Европа го допреа и прашањето за тоа по што се разликуваат луѓето од Истокот од оние на Запад. Арапот изнесе интересно набљудување: „Луѓето од Западот сакаат да се смеат, но не умеат да се радуваат“. Ваквото […]