За безнадежноста и очајанието

За да бидеме посилни, треба да помниме дека постојано нѐ очекуваат неочекувани разочарувања, маки кои не можеме да ги предвидиме, страданија, таги што како бура ќе ја снајдат нашата душа, […]

Болен и здрав ум

Кај мене на исповед дојде едно болно девојче од 12 години, од детскиот дом за умоболни. Таа не можеше да поврзе два збора, постојано се вртеше, a ненормалниот поглед и […]

Како да се подвизуваме во светот?

Кога го прашале авва Сисој како можеме да се ослободиме од нашите страсти, тој одговорил: „За да си ја соблече старата кожа, змијата треба да мине низ еден отвор. Таа […]

Архимандрит Дамаскин: За подвижничкиот живот во денешниот обезбожен свет (видео)

Видео запис од предавањето на високопреподобниот архимандрит Дамаскин на тема: „За подвижничкиот живот во денешниот обезбожен свет (Современи предизвици и искушенија)“ одржано во рамките на годинешната недела на Светото писмо.