Платон во шест и пол минути

Роден во Атина пред 2400 години, Платон го посветил својот живот на една цел: да им помогне на луѓето да достигнат состојба на исполнетост, εὐδαιμονία (букв. „добродуховност“) – термин што неговиот најпознат ученик, Аристотел, целосно ќе го разработи. На патот кон оваа цел, постојат (грубо речено) четири точки кои треба да ги поминеме: 1) Да […]