Всушност, дали ти сакаш да бидеш православен?

Драг „Џон“, Гледам дека наскоро ќе станеш православен. Не знам ништо за тебе, освен тоа дека си Англичанец. Пред да напишам било што, треба да појаснам нешто. Не ми кажаа зошто сакаш да се преобратиш, но те уверувам дека тоа ќе нема смисла доколку си воден од некакви негативни причини. Во православието ќе најдеш исто […]

194-то писмо, за противниците на верата

До Богословот К. И. Зошто си се уплашил? Против твоето богатство се кренаа сиромашните и ти се уплашил! Отсекогаш е така, сиромашните незадоволно ги гледаат богатите. Твојата вера – твое богатство. Твојата христијанска вера ги опфаќа небото и вечноста и животот и вистината и правдата и радоста и светлоста и ангелите и песната. А оние […]

218-то писмо, за познавањето на Христа

До началникот К. П. Многу се радувавте, бидејќи Вашиот син заврши високи науки во странство, дипломирал со одликување како прв меѓу првите. Но сега неочекувано и Вие и Вашата сопруга почувствувавте една мала болка, како убод од игла, кога вашиот учен, преучен син, пакосно се насмеал на вашата куќна Слава. Ништо не рекол само се […]

За половоста и целосноста

Кога бев дете, можеби затоа што почнав да одам на училиште, сите повозрасни луѓе ми изгледаа како полубогови, нешто налик на она што го говори Хомер, дека во старите времиња луѓето биле доста различни. Дека биле како џинови. А неодамна читав како некои духовни луѓе предвидуваат дека човекот кон крајот на времето ќе се смали. […]

Писмо прво од старец Пајсиј Светогорец

1 јануари 1974 год. Те поздравувам, возљубен мој брату Дионисиј! Нека Сесветиот витлеемски Младенец ја благослови годината која претстои! Го добив твоето писмо. Ми поставуваш прашање за сопружничките односи на женетите свештеници, а исто и на мирјаните. Зошто Светите Отци не даваат потполно прецизни одредби? Тоа значи дека постои и нешто неодредено, зашто не сите […]