Апостолски чтенија на Вечерната за Петровден

Вход. Прокимен на денот. И чтенија: Благословен е Бог и Отецот на нашиот Господ Исус Христос, Кој по својата голема милост нè прероди преку воскресението на Исуса Христа од мртвите за жива надеж, за наследство што не пропаѓа, чисто, кое не свенува, запазено на небесата за вас, кои Божјата сила преку верата ве запазила за […]

Кафе со сестра Васа, 31 епизода: Св. апостол Павле

Теологија со малку хумор. Во оваа епизода, сестра Васа зборува за светиот апостол Павле, ги пренесува озборувањата за можната љубовна врска меѓу Анка и Dr. Silkworth, и критички се осврнува на современата комуникација, која сè повеќе е техничка и површна, а сè помалку откровенска, што се пресликува и врз нашиот однос со Бога. Достапен е […]

Кафе со сестра Васа, 30 епизода: Св. апостол Петар

Теологија со малку хумор. Во оваа епизода, сестра Васа зборува за светиот апостол Петар, верата, љубовта и Светското фудбалско првенство. Преводот на македонски е достапен со клик на Captions – Macedonian.

Славни и сехвални првоврховни апостоли Петар и Павле

„Со благодатта на Бога сум тоа што сум, … “ ( 1Кор. 15, 10 ) Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Светата Црква денес го прославува истовремено споменот на големите апостоли Петар и Павле, кои што се наречени првоврховни, првопрестолни и вселенски учители. Тие многу се потрудиле за распространувањето на словото Божјо, […]