Павел Флоренски – Завештание

На денешен ден (8 декември 2012) се навршуваат 75 години од маченичката смрт на отец Павел Флоренски – еминентен богослов, философ, историчар на уметноста и математичар. Пренесуваме дел од неговото завештание, преписки со најблиските луѓе. 11.04.1917 г. Сергиев Посад Мили мои, ве молам, во денот во кој ќе ме погребувате да се причестите со Светите […]

Богословие и наука

Христијанството има еден природен и сигурен сојузник кого најголемиот дел од луѓето не го ниту забележуваат. Тој сојузник е – науката. Историјата на односот помеѓу Црквата и науката е трагична. За тој судир во голема мера е виновна Црквата. Додека Западната црква настојуваше да наметне присилна контрола која доведе до развој на антирелигиозна „научност“ и […]