Мироносиците и Вистината

Во третата Недела по Пасхата на нашиот Господ секогаш се сеќаваме како на Недела на Мироносиците – кога Црквата се сеќава на жените и мажите кои го згрижија телото Господово по Неговата смрт на Крстот. Двајцата мажи на кои се сеќаваме се Јосиф и Никодим. Оние кои се наброени како Мироносици се: Марија и Марта од […]

Христос воскресна! Добро, па што ако?

Тоа е најголемата порака што човештвото ја слушнало некогаш. Тоа е, исто така, и најигнорираната порака на светот. Го гледам светот после Пасхата, и малку што се променило. Војната продолжува, цената на безнинот продолжува да расте, бесцелноста продолжува по старо, до недоглед. Една сиромашна жена штотуку беше пронајдена во еден подрум, заедно со нејзините деца, […]

Светол (Источен) Петок – Балаклија

Светол Петок [Παρασκευή Διακαινησίμου], познат и како Источен петок – Балаклија, е петокот од Светлата седмица. Овој ден е посветен на прославувањето на Пресвета Богородица, која во богослужбите на Светлиот петок е наречена и Животоносен Источник [Ζωοδόχος Πηγή]. Востановувањето на овој празник се случило во чест на чудата кои се случувале на изворот кој се […]

Аудио: Вечерна на љубовта

Бидејќи во повеќето Помесни Цркви постои пракса на Вечерната на љубовта (Вечерната во денот на Светлото Христово Воскресение) Светото Евангелие да се чита на што е можно повеќе јазици, Ancient Faith Radio годинава се потруди и ги повика своите слушатели да го снимат 65-то зачало од Евангелието по Јована (што се чита на Вечерната на […]

Јавувањето на Христа во слава

По Своето воскресение, Христос им се јави на жените мироносици и на Своите ученици. Некои се прашуваат зошто Христос не им се јавил на сите луѓе, а особено на Своите распнувачи и на оние кои го одрекуваа Неговото воскресение, за да ги натера да поверуваат во Него? Кога некој ја познава суштината на православната теологија, […]

За значењето на пасхалниот поздрав

Простено ни е, спасени сме, откупени сме. Христос воскресна! Овие зборови кажуваат сè: тие се основата на нашата вера, надеж и љубов; на нашиот христијански живот; на сета наша мудрост и просветеност; на Светата Црква, срдечната молитва, на севкупната иднина. Овие зборови ја уништуваат човечката беда, смрт и зло; ни даруваат живот, блаженство и слобода! […]

Црковна свадбена ноќ

О, ноќ појасна од денот, О, ноќ посветла од сонцето, О, ноќ побела од снегот, Давајќи ни светлина повеќе од нашите факли, послатка од Рајот! О, ноќ која за темнина не знае, одгонувајќи ни го сонот, ни помагаш ангели да зеркаме. О, ноќ, страву за демоните, Пасхална ноќ, чекана во годината! Црковна свадбена ноќ која […]

Правило за живот

Светата Четириесетница заврши; во вера ги поминавме дните на Страстната седмица и Пасхалното славење. Речиси сите се покајавме и се причестивме со светите Христови Дарови, и нашите души се очистија и обновија. Што е следно? Усрдна грижа, за да не се вратиме на старото, да не ослабеме духовно, да не умреме. Тоа може да се […]