Паримии на Педесетницата

И му рече Господ на Мојсеја: „Собери ми седумдесет мажи од старците меѓу старешините Израилеви, за кои знаеш дека се негови старешини и надзиратели, па доведи ги кај скинијата на сведоштовото, за да застанат таму заедно со тебе. Јас ќе слезам и ќе зборувам таму со тебе, ќе земам од Духот, Кој е во тебе, […]

Паримии за Сретение Господово

И во тој ден ги изведе Господ синовите Израилеви од земјата Египетска со нивната војска. Му рече Господ на Мојсеја, велејќи: „Посвети ми го секое првородено, кое ја отвара секоја утроба меѓу синовите Израилеви: и од луѓето, и од добитокот. Тие Мене ми припаѓаат!” И Мојсеј му рече на народот: „Помнете го овој ден, во […]

Паримии на Отсекувањето на главата на св. Јован Крстител

Исаија 40,1–3, 9; 41,17–18; 45,8; 48,20–21; 54,1 Вака вели Господ: „Утешувајте го, утешувајте го Мојот народ, вели вашиот Бог; говорете му на Ерусалим, што му е по срце, и известувајте го, дека времето на неговата борба се исполни, дека за неправдата му е дадено задоволување, зашто од раката Господова доби двојно за сите свои гревови. […]

Паримии на славата на Вознесението Господово

Ис. 2,2-3 И ете, во последните дни гората на домот Господов ќе биде поставена на врвот од планините и ќе се возвиси над ридовите, ќе појдат кон неа сите народи. Ќе тргнат многу народи и ќе речат: „Дојдете, да се искачиме на гората Господова, во домот на Бога Јаковов; Он ќе нè научи на Своите […]

Паримии на славата на Воздвижението на Чесниот и Живототворен Крст

2Мојс. 22-27; 16,1 Потоа ги изведе Мојсеј синовите Израилеви од Црвеното Море, и тие се упатија во пустињата Сур; и одејќи низ пустињата три дена не најдоа вода за пиење. Дојдоа во Мера, но не можеа да пијат вода во Мера, зашто беше горчлива; затоа и го нaрекоа тоа место Мера. Тогаш народот почна да […]

Паримии на славата на Успението Богородично

1Мојс. 28, 10-17 Јаков, пак, ја напушти Вирсавија и отиде во Харан, па најде едно место, и таму преноќева, бидејќи сонцето беше зашло. И зеде еден камен од тоа место, и си го кладе под главата, па заспа на тоа место. И виде сон: ете, скала стои на земјата, а со врвот допира до небото, […]