И Христијаните во Палестина извикуваат „Аллаху Акбар“

[извадок од интервјуто Неговото Блаженство, Архиепископот севастиски г. Теодосиј, единствениот палестински владика во Ерусалимската Патријаршија] За западниот ум, зборовите „Аллаху Акбар“ звучат заканувачки. Што мислат Христијаните од Светата Земја за нив? Ние, Христијаните, исто така велиме „Аллаху Акбар“. Тоа е израз на нашето сфаќање дека Создателот е велик. Не сакаме оваа фраза да се поврзува […]

Видео: Палестина кон крајот на XIX век

Краток видео-запис од Ерусалим во 1896 година на кој е прикажан секојдневниот живот, односно соживот меѓу христијанското, еврејското и муслиманското население. Филмот е резултат на работата на компанијата за филмска козервација „Lobster Films” од Париз. Палестина во тоа време броела половина милион жители, од кои 30.000 живееле во Ерусалим. Евреите сочинувале 50% од населението на […]