Заборавениот Претеча

Пишувам денес, 11 септември, на празникот на св. Јован Претеча. Вчера вечер ревносно отслуживме Вечерна во еден параклис. Бевме само два-тројца мажи и неколку жени. Утрово служевме Литургија, и повторно […]

Паримии на Отсекувањето на главата на св. Јован Крстител

Исаија 40,1–3, 9; 41,17–18; 45,8; 48,20–21; 54,1 Вака вели Господ: „Утешувајте го, утешувајте го Мојот народ, вели вашиот Бог; говорете му на Ерусалим, што му е по срце, и известувајте […]