Божик е. Со нас е Бог.

Празникот на Рождеството на нашиот Господ, Бог и Спасител, Исус Христос, се приближува и нестрпливоста на светот расте. Некои од луѓето стравуваат дека празникот е придружен со преголема доза на […]

Во сенката на Великиот Инквизитор

Можеби најпознато поглавје во сите дела на Достоевски е она за „Великиот Инквизитор“ во „Браќа Карамазови“. Тоа е една „поема“ прилежна на карактерот на Иван Карамазов, фантастична приказна која го […]

Опиени од страсти

Добротољубието е прекрасна збирка на дела на светите отци за срдечната молитва. Зборот добротољубие значи „љубов кон убави (=добри) нешта“. Тука не станува збор за скапи, украсни предмети, туку на […]

Мироносиците и Вистината

Во третата Недела по Пасхата на нашиот Господ секогаш се сеќаваме како на Недела на Мироносиците – кога Црквата се сеќава на жените и мажите кои го згрижија телото Господово по […]

Лазарева сабота

На широко запоставен од повеќето христијани, Православните го слават денот пред Цветната недела како „Лазарева сабота“, како еден вид подготовка за престојното празнување на Пасха. И навистина, се работи за […]

Великиот Пост – чин на љубов

Утрешниот ден, понеделник, го означува почетокот на Великиот пост во Православната Црква [литургиски, понеделникот – а со тоа и постот започнува на Вечерната претходниот ден, Прочка, односно Неделата на изгонувањето […]

Постејќи за Рождеството Христово

Нa 28 ноември Православната Црква го започна „зимскиот пост“, постот кој нè подготвува за празнувањето на Рождеството Христово. На некој начин слична на патување, постот е древна пракса која нè […]

Божикен пост

На 28 ноември (40 дена пред Божик) започнува Божикниот пост, наречен и Филипов. Тука о. Стефан Фримен нуди негов увид за целта на постот. Истовремено, уредниците на Агапи ви посакуваат […]

Кризата на современоста

Како се вика христијанинот чијшто ум е толку оформен, што верата во Бога е речиси невозможна? Одговор: модерен човек. За кризата на модерноста наговестив во еден текст кадешто се повикав […]

Секуларна Причест

Да се мисли на Бога и да се причестува со Бога не е исто. Современиот свет е тегобно место за оние кои веруваат во Бога. Културата која преовладува бездушно Го […]