Црковно Новолетие

Овој ден е наречен Начало на индиктот, Почеток на црковното новолетие (Нова година). Многу векови наназад, Новата година во нашата земја (Русија, м.з.) почнувала токму од овој ден. Подоцна, Новата година била преместена според западниот стил – на 1 јануари. А и во многу земји [денес] Новата година започнува различно. Во Азија, Нова година се […]

Црковно Новолетие: Послание на Вселенскиот Патријарх

+ ВАРТОЛОМЕЈ по милоста Божја Архиепископ на Константинопол – Новиот Рим и Вселенски Патријарх до Полнотата на Црквата Благодат и Мир од Создателот и Пазителот на сето создание Нашиот Господ Бог и Спасител Исус Христос Возљубени браќа и чеда во Господа, Дојдовме до 1-ви септември*, почетокот на црковната година, која Вселенската Патријаршија, и следствено, сета […]