Приказна за божикната елка

Традицијата на украсување на божикна елка потекнува од француската област Алзас, некаде на границата меѓу Франција и Германија. Во 17. век тамошните жители први започнале да го користат ова зимзелено дрво во празнувањето на Божик. Според нивното верување, ова вечнозелено, односно вечноживо дрво го симболизирало дрвото на животот, од кое Адам и Ева биле лишени […]

Писмо осмо: Нов рок

„Работете, учете и чувајте ги своите деца затоа што тие ви се едно најголемо богатство… парите во староста ништо не значат.“ Славко Петровиќ – Џондиро Овие навидум едноставни зборови се искажани од еден човек, кој навидум беше едноставен. Потоа се испостави дека тој бил уште поедноставен: подобар, подобродушен, подарежлив, поскромен, погрижлив, скромен и голем помагател, […]

Како Русите ја празнувале Новата година пред Револуцијата

Новата година не била главен руски празник пред советските времиња. Во Руското Царство, во раниот 20-ти век, околу Новата година се празнувале неколку празници. Населението на царскиот Петербург се состоело од социјални слоеви поделени меѓусебно налик индиските касти. Само неколку пати годишно нивните животи се приближувале, без разлика дали се работело за членови од високото […]

Празнично лудило или смирена светост?

„Бидете бодри, стојте во верата, бидете мажествени, бидете крепки“ 1Кор. 16,13 Светиот апостол Павле им ги упатува овие зборови на верните во Коринт, град што се наоѓа околу 75 километри југозападно од Атина, Грција. Ова послание тој го напишал додека бил во Ефес, околу 55 година по раѓањето Христово. Неговата цел била да ги поучи […]