Зошто одиме на бајачи?

И ете, дојде еден човек, по име Јаир, кој беше управник на синагогата. Па кога падна пред нозете Исусови, Го молеше да појде во домот негов, зашто имаше една единствена […]

За демонократијата

Минатата седмица Го почувствувавме во сета силина богочовекот Христос како господар на животот и светот, како дарител на животот и како лекар над лекарите на сите наши телесни, душевни и […]

Животот по смртта

Еден човек беше богат и се облекуваше во порфир и свила, и секој ден живееше раскошно и се веселеше. Имаше исто така, и еден сиромав, по име Лазар, кој струплив […]

Лазар и богатиот

Лк. 16, 19-31 Единственото нешто што јасно и експлицитно Господ ни го кажа за идниот живот, за Царството Небесно, е содржано во реченицата: Рајот и пеколот се внатре во вас. […]

Излезе сејач да сее семе

”Излезе сејач да сее семе; и кога сееше, едно падна покрај патот и беше згазено, и птиците небески го исколваа; а друго падна на камен, па штом никна, се исуши, […]

А таа беше вдовица

И се случи потоа да оди во градот наречен Наин; и со Него одеа мнозина Негови ученици и многу народ. А кога се приближи до градската порта, ете, изнесуваа мртовец, […]

Бидете милостиви едни со други

По минатонеделната Литургија, после беседата што ја изговорив, ми стигна една порака во која се вели: „До кога ќе се криеш позади зборовите? Кога твоите усни ќе бидат изгорени од […]

Цела ноќ се трудевме и ништо не уловивме!

Во Господовата молитва, молитвата што самиот Спасител ни ја остави, се молиме на нашиот Отец небесен: да биде волјата Твоја, како на небото, така и на земјата. Еве, и Симон […]

Молитвата никогаш нека не престане!

Во сржта на молитвата лежи истрајноста. Денешното Евангелско четиво (Мт. 15,21-28) ни покажува до кој степен човекот може да оди со цел да го добие она што му е потребно […]

За талантите

Во еден од своите романи Достоевски пишува: “Убавината ќе го спаси светот”. Има ли вистина во ваквото тврдење кое, во најмала рака, делува како парафраза на некое древно пророштво? Убавината […]

Како треба да се однесувам кон мојот ближен?

Недела по Воздвижение на Чесниот Крст Во името на Отецот, и Синот, и Светиот Дух. Денот кога се сеќаваме на Крстот, повикани сме да обрнеме особено внимание на она што […]

Евангелски максимализам

Денешното Свето Евангелие нè соочува со чудесниот дијалог меѓу еден млад човек и великиот, вистински учител на сите, животодавецот наш, богочовекот Христос. Момчето, очигледно – убаво воспитано и богоцентрично насочено, […]

За должникот кој не ги простува долговите

„Така и Мојот Отец небесен ќе направи со вас, ако секој од вас не му ги прости од срце гревовите на брата си.” (Матеј 18, 23-35) Плутарх, возљубени, е еден […]

За враќањето во светот по литургија

Настанот за којшто се говори во овонеделното Свето Евангелие се случил веднаш по Преображението. Имено, на Преображението на гората Тавор, тројцата од Господовите ученици – Петар, Јаков и Јован Го […]

Природните стихии и послушанието

(Мт. 14, 22-34) Господ ги испрати учениците во кораб преку морето, а потоа, во четвртата сража од ноќта, откако се помоли на планината, дојде при нив одејќи по површината на […]