Охрид го чествува илјадагодишниот јубилеј на Охридската архиепископија

Вчера и денес (27. и 28. мај 2018 г.) Охрид го чествуваше илјадалетниот јубилеј на Охридската архиепископија. Синоќа во катедралната црква „Света Софија“ се одржа Свечена академија на која присуствуваа […]

Божикно послание

† СТЕФАН ПО МИЛОСТА БОЖЈА АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ, ЗАЕДНО СО СВЕТИОТ АРХИЕРЕЈСКИ СИНОД, ПО ПОВОД БОЖИКНИТЕ ПРАЗНУВАЊА, ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ ОД БОГА ДО СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ, МОНАШТВОТО И ДО СИТЕ […]

Обновено: Архиепископот Стефан со најголем рејтинг во САС на МПЦ-ОА

Архиепископот Стефан, поглаварот на МПЦ-ОА има најголем рејтинг од членовите на Светиот Архиерејски Синод, покажува истражувањето на Институтот за политички истражувања Скопје, коешто го пренесува МРТ. Според јавниот сервис, Архиепископот […]

Од Националната архива на Австралија: дипломатско-црковна грчка заседа од 1960 г.

Со отворањето на Националната архива на Австралија (врска: http://www.naa.gov.au/), на јавноста од целиот свет ѝ се овозможи пребарување низ австралиските владини записи, како и документи од различните владини министерства, агенции […]