Трите духовни совети на старец Даниил

Послушај, чедо мое, и внуши се во моиве зборови. Ако сакаш да станеш вистински и совршен монах, да завладееш со монашкиот живот, кој е вистинско љубомудрие, вештина над вештините и наука над науките, и кој безбедно го води човека до Царството Небесно, важно е на самиот почеток да научиш три нешта. Ако навистина ги пазиш […]

Првата работа што ќе ве воодушеви во манастирот

Првата работа што ќе ве воодушеви во манастирот, ќе биде тишината. Потоа – убавината. Можно е првата работа што ќе ве воодушеви во манастирот, да биде тишината. Потоа – убавината. Тишината е изгонета од градовите затоа што е премногу страшно она што совеста во тишината му го шепоти на човека. Што се однесува до убавината, […]

Зошто монаштвото е бунт?

Затоа што тоа ги предизвикува основите на ропството и страдањето, а не нивните атрибути. Зошто монаштвото е бунт? Затоа што тоа ги предизвикува основите на ропството и страдањето, а не на нивните атрибути. Луѓето – се робови што страдаат. Тие се бунтуваат против ропството, а од страдањето – бегаат. Но ропството умеело да ја промени […]

Бунт, а не бегство

Мислата којашто се подготвував да ја изложам ми наиде во денови на сомнеж, во денови на тешки думи за судбината на мојата татковина. И не само за мојата татковина, но и за сето човештво зашто овој дамар до растрепереност го вознемирува човековото срце. Секако, оваа тревога не се однесува само на едни такви тешки теми […]

Како да се подвизуваме во светот?

Кога го прашале авва Сисој како можеме да се ослободиме од нашите страсти, тој одговорил: „За да си ја соблече старата кожа, змијата треба да мине низ еден отвор. Таа дупка, низ која по секоја цена треба да минеме – инаку не бива, таков е духовниот закон – за да ја соблечеме старата одежда на […]

Монаштво и брак

Кој не е соединет во брачна заедница, вели св. Јован Златоуст, сам по себе не претставува целосен човек, ами е лишен од својата половина. Мажот и жената претставуваат еден човек. Овде е важно да напоменеме дека оние христијани кои одлучиле да примат монашки завет, не се осамени, односно не претставуваат половина човек. Монасите и монахињите, […]

Смисолот и оправданоста на постоењето на христијанскиот манастир

Вовед Проверката на смисолот и оправданоста на постоењето на еден христијански манастир има онолку долга историја колку изнесува самата историја на присуството на еден христијански манастир во светот. Драматичната историја на таа проверка, подеднакво исполнувана од страна и на христијаните и на нехристијаните, ќе трае до крајот на времето и светот, и ќе биде драматична. […]

За монаштвото

Во првите години од постоењето на Црквата, во раното христијанство, постоел комунистички систем на живееење. Оној кој има малку ум и седне да ги чита Делата апостолски, може јасно да види дека ним [на раните христијани] сè им било заедничко. Оној кој сакал да се покрсти, требал да го предаде она што сакал [да го […]

Писмо прво од старец Пајсиј Светогорец

1 јануари 1974 год. Те поздравувам, возљубен мој брату Дионисиј! Нека Сесветиот витлеемски Младенец ја благослови годината која претстои! Го добив твоето писмо. Ми поставуваш прашање за сопружничките односи на женетите свештеници, а исто и на мирјаните. Зошто Светите Отци не даваат потполно прецизни одредби? Тоа значи дека постои и нешто неодредено, зашто не сите […]