Морам ли потполно да се откажам од светот?

Еден неопитен монах го прашал својот старец: – Старче, морам ли сега потполно да се откажам од светот? И како да го сторам тоа? Старецот му одговорил: – Не бој се и не се грижи. Ако твојот живот биде навистина христијански, светот прв ќе се откаже од тебе.

Молкот на монахот

Некои философи еднаш посетиле еден старец, и откако тој се помолил, замолчил, плетејќи бројаница и не обрнувајќи внимание на нив. Тие го молеле, велејќи му: „Кажи нешто, оче!“, но тој продолжил да не зборува. Му рекле: „Но, ние дојдовме токму поради ова: да слушнеме нешто од тебе и да се поучиме.“ Старецот им одговорил: „Вие […]

Блудниот монах

Едно од најубавите сведоштва од Лавсаикот го опишува животот на еден монах кој, откако го напуштил манастирот во кој се подвизувал, работел како аргат на александриското пристаниште. Како и на секое пристаниште, така и на ова не недостигале жени кои им ги нуделе своите сексуални услуги на патниците кои доаѓале на пристаништето. Како што сведочат […]

За монаштвото

Во првите години од постоењето на Црквата, во раното христијанство, постоел комунистички систем на живееење. Оној кој има малку ум и седне да ги чита Делата апостолски, може јасно да види дека ним [на раните христијани] сè им било заедничко. Оној кој сакал да се покрсти, требал да го предаде она што сакал [да го […]