Молитва кон св. Василиј, Острошки Чудотворец

Свет оче Василиј, силен помошнику и милосрден заштитнику, почуј ги и сега нашите молитви, солзи и воздишки. Како добар пастир што ги бара залутаните овци и за нив страда, собери нѐ околу твојот кивот и со твоите чудотворни поуки поучи нѐ да ти благодариме и да Го славиме Отецот Небесен. Нашите души во пороци се […]

Од изреките на св. старец Порфириј

1. Зошто трчаме по сенки? Не, треба да се свртиме кон Светлината и сенките сами ќе исчезнат. Треба да Му дозволиме на Христа да ги исполни нашите души, и демоните сами ќе исчезнат. 2. Мрзливецот не може да биде христијанин. За да се биде христијанин, потребно е многу труд, многу работа. 3. Ако човек посака, […]

Има два типа на луѓе

Има два типа на луѓе: верни, кои знаат дека нивната вера е слаба, и неверни, кои мислат дека нивната вера е голема. Токму затоа Господ рекол дека ако се молиш и ако постојано стоиш пред Бога, тогаш се молиш со срце смирено и скрушено, и само тогаш верата навира во тебе. Од молитвата, верата се […]

Пет нешта што секој православен христијанин треба да ги прави секој ден

Океј, океј. Знаеме дека и онака имаме to-do листи, мобилни календари, аларми и потсетници што постојано нѐ потсетуваат дека доцниме на преглед кај забарот, дека оваа сабота сме на свадба и дека не го испративме тој мејл што шефот очекуваше да го испратиме завчера. Но, среде забрзаниот ритам и трилијардата планови зад кои доцниме, веруваме […]

Дојди и всели се во нас

Освети ги со Својата вистина. Твоето слово е вистина. Како Ти Мене што Ме прати во светот, и Јас ги пратив во светот. И за нив Јас се посветувам (ἁγιάζω), та и тие да бидат осветени (ἡγιασμένοι) преку вистината. Но не се молам само за нив, туку и за оние, што по нивните зборови ќе поверуваат во Мене, за […]

Искрено молете се на Бога

Еднаш го прашаа старец Гавриил Ургебадзе: „Оче, вие произнесувате молитва за властите. Ако јас, да речеме, не го сакам нашиот претседател, тогаш мојата молитва испаѓа неискрена?“ Тој се насмевна: „Кој е најмалечок и најсакан кај вас дома?“ – Мојот син Никола. – За твојот малечок Никола, ти се молиш? – Да. – А покрај него, […]

Молитва: Конески, Скаловски

Да појдеш ноќе в шума Од сите утајум тајно, На тиха полноќ да втасаш До едно место знајно. Ставити трепетни борје До небо таму се вишат, Тревите околу бујно Опоен омав дишат. Нема да истрпи веќе Срце што лудува силно, Со викум ти ќе се фрлиш На земи дивно и вилно. Земјо, радост ѝ треба […]

Како се плете една бројаница?

Според црковното предание, некаде околу четвртиот век по Христа еден монах сакал да направи волнени бројаници за да ги брои своите молитви, но ѓаволот постојано му ги расплетувал јазлите што тој ќе ги сплетел. Откако усрдно се молел, бидејќи демоните го попречувале и не можел да го извршува своето молитвено правило, му се јавил ангел […]

Старец Паисиј и монахот што се молел за Сталин

Еден монах, кој се подвизувал во Капсала (на Света Гора), размислувал кој од упокоените луѓе од светската историја е најлош и во моментов, во другиот живот, е во најнеповолна состојба. Сето ова го мислел за да се зафати со бројаницата за неговата душа, и да се моли Бог да се смилува на него. После некое […]

Кон молитвата да пристапиме со полна надеж

Кон молитвата, пред икона или не, секогаш треба да се пристапува со полна надеж за добивање на бараното, на пример – избавување од тага, душевна болест или грев, зашто и пред да се помолиме, илјадапати имаме добиено очигледна помош од Господа или од Владичицата наша; крајно безумие и слепост е да не се надеваме дека […]

Духовен живот – совети од старец Јован Крестјанкин

1. Во духовниот живот главна е верата во Промислата Божја и расудувањето со совест. 2. Бог делува во времето врз оние луѓе што умеат да чекаат. 3. Нашите крилја понекогаш откажуваат и немаме сила да се вивнеме кон небото. Но, тоа не е страшно, тоа е опит низ кој поминуваме само ако остане желбaта да […]

Разбојникот кој секој ден ѝ се молел на Богородица

Еден човек по име Јован бил поразен од гревот и станал крадец. Уште повеќе, тој станал и предводник на една разбојничка дружина од сто крадци, но сепак длабокот ја почитувал Богородица. Секое утро и вечер го читал Канонот кон Пресвета Богородица. Сакајќи да го спаси поради неговата голема почит кон Богородица, милостивиот Бог испратил еден […]

Човек може да биде свет каде и да се наоѓа

Во вашите беседи не зборувајте за религиите – и тогаш ќе победите. Дозволете му на човекот кој има поинакво мислење да се излее, нека зборува и зборува… Нека почувствува дека се сретнал со спокоен човек. Делувајте врз него со својата добронамерност и молитва, а потоа кажете неколку збора. Ништо нема да направите ако остро зборувате, […]

Чувајте ја линијата „отворена“ за Божјата бескрајна љубов

Луѓето многу сакаат да зборуваат. Нашите мобилни телефони ни помагаат да зборуваме насекаде, со секого, секогаш, и практично – непрекинато. Ова ми се виде навистина точно еден ден, додека одморав на една клупичка во централниот парк во Бостон, откако прошетав низ околината. Штом малку се загледав во луѓето, бев зачуден кога видов дека речиси сите […]

Мобилни vs Бројаници

Можно ли е ова? Што ако секаде ги носевме со нас? Што ако ги поминувавме по неколку пати на ден? Што ако проверувавме да не случајно ги заборавиме некаде? Што ако ги користевме за да добиеме појасни и поверодостојни пораки? Што ако сметавме дека не можеме да живееме без нив? Што ако им ги дававме […]