Сите преподобни и богоносни отци, кои на Света Гора Атонска засветлија

Почитувањето на светителите е основен елемент на православното предание и живот. Преку црквите посветени на нивниот спомен, преку нивните живи икони во вечноста, преку поетичните богослужби, преку нивните интересни житија, преку постојаното повикување на нивните имиња, овие луѓе за нас се многу живи и нивната благодат се вклучува во животите на верните, зајакнувајќи ги, поддржувајќи […]

Грција ги одобри истополовите граѓански заедници

Доцна синоќа во вторникот, 22 декември 2015г., грчкиот законодавен дом одобри закон со кој им се овозможува правото на истополовите двојки да склопат граѓанско партнерство, пренесоа грчките медиуми. Со овој чекор, гласно осуден од Грчката Црква, Грција стана една многуте европски земји во која законски е овозможена и регулирана истополовата заедница. За законот преку кој […]

Николај Месогејски: „Кога би умрел, би сакал мојата Митрополија да биде празна“

За време на празничната вечерна богослужба на празникот на Рождество Богородично (8 септември по нов стил), на Митрополитот Месогејски г. Николај му биле подарени владички омофор и епитрахил од страна на парохискиот свештеник во знак на благодарност за посетата. На ваквиот голем подарок Преосветениот Митрополит одговорил со следните зборови: Со олку многу светилишта и цркви […]

Што барав и најдов во Црквата

Во Црквата сретнав ретки луѓе, со добродетели и автентичност, зрели, воспитани, вистински Христијани, нежни души. Сретнав, се осмелувам да речам, светители. Во животот, општо, не среќавав вакви луѓе. Овие Христијани се разликуваа од другите луѓе. Морам да признаам, никогаш не видов знаци или чуда. Тие не беа потребни. Иако, поради некоја причина, не сакав мојата […]

За пазењето на заповедите

Нашето време е неправедно кон големиот благослов кој што ни го дал Бог. Кон благословот на заповедите. Нашиот век смета дека исполнувањето на заповедите преставува механичка, површна етика, а разговорот за заповедите е морализирање, кое води кон лицемерие. Во пракса сепак тоа не е сосема така. Ако сме внимателни ќе откриеме дека и Евангелието, и […]