Преображение Христово

Преображението Христово на гората Тавор се случи непосредно пред Неговите страдања, односно, поконкретно, четириесет дена пред да пострада и пред да биде распнат. Впрочем, целта на Преображението беше да се утврдат учениците во верата дека Он е Синот Божји и да не се поколебаат од тоа што ќе го видат во тие денови. Во тропарите […]

Благовештение на Пресвета Богородица

Празникот Благовештение на Богородица е воедно и Господов и Богородичен празник. Господов е бидејќи се однесува на Христа Господа, Којшто беше зачнат во утробата на Богородица, а Богородичен е бидејќи се однесува на онаа личност којашто придонесе во зачнувањето и вочовечувањето на Логосот Божји, т. е. се однесува на Пресвета Богородица. Богородица Марија има големо […]

Дали и денес постојат Старци?

Дали личности какви што се старец Паисиј и Порфириј постојат и денес? Имавме среќа да ги знаеме овие навистина просветлени Старци, отец Паисиј и Порфириј и други отечки личности, кои ни покажаа што е Црква и како Бог преку неа се покажува на Своите пријатели. Многумина од нас ја почувствуваа Божјата љубов во нивна близина. […]

Вознесение Христово

Четириесет дена по Своето воскреснување, Христос се вознесе на Небесата, каде што беше претходно, според зборовите што Он Самиот им ги кажа на Своите ученици пред Своето страдање: Ова ли ве соблазнува? А, ако Го видите Синот Човечки да се искачува таму каде што беше претходно? (Јн. 6, 62). Секако, тоа не значи дека Христос, […]

Преполовение на Педесетница

Христос и како Јудеец и затоа што Самиот го даде Законот во Стариот завет, за време на Своето присуство на земјата го пазеше Законот. Така и Пасхата ја празнуваше, но и празникот Сеници. И тоа беше во рамките на Божјиот кеносис. Евангелистот Јован ни го прикажува случајот на Христовото одење во Храмот и она што […]

Преполовение: Премудроста Божја

Еден од Господовите празници е празникот Преполовение на Педесетница, којшто се празнува во Црквата на средината од периодот од празникот Воскресение Христово до празникот Педесетница, т.е. во средата пред Неделата на Самарјанката (5. недела по Велигден). Можеби е непознат во народот, но се работи за голем Господов празник, бидејќи се однесува на Христа Владиката. Оваа […]

Евангелизмот на мироносиците

Значајно е дека Воскреснатиот Христос први го виделе жените мироносици. Апостолите, уплашени од претходните настани, се затвориле во куќата, а жените со љубов, со топлина и со храброст, уште пред добро да се раздени, отишле на гробот за да го помажат Христовото тело со мириси. Не се уплашиле ниту од темнината, ниту од пустелијата, ниту […]

Јавувањето на Христа во слава

По Своето воскресение, Христос им се јави на жените мироносици и на Своите ученици. Некои се прашуваат зошто Христос не им се јавил на сите луѓе, а особено на Своите распнувачи и на оние кои го одрекуваа Неговото воскресение, за да ги натера да поверуваат во Него? Кога некој ја познава суштината на православната теологија, […]

Страдањата и Крстот Христови

На многу начини може да им се пристапи на Христовите страдања и на Крстот, а тоа зависи од начинот на живот на секој човек. Едниот начин е човекоцентричниот, каде што нагласено владее сентименталниот елемент. Вториот начин е т.н. етички начин, каде што страдањата и крстот Христови се прилагодуваат на настани од човековиот живот, и на […]

Христовото влегување во Ерусалим

Покрај акламациите на народот за воскреснувањето на Лазара и покрај неговите очекувања, сепак, „царското влегување“ (свети Кирил Александриски), т.е. влегувањето на Царот Христос во Ерусалим, се случува со најдлабоко смирение. Настаните што се случија при Христовото влегување во градот, каде што по неколку дена ќе претрпи многу измачувања и ќе биде распнат и ќе воскресне, […]

Сретение Господово

По четириесет дена од Неговото телесно раѓање, Христос беше принесен во Храмот, согласно со установите од Законот. А бидејќи таму во Храмот му беше приреден дочек од луѓе што беа движени од духот, а особено бидејќи Симеон го зеде во својата прегратка, затоа и се нарекува сретение. Зборот произлегува од глаголот пресретнувам и значи доаѓам […]

Принесувањето на Богомладенецот

Трогателна е сцената каде што Христос се принесува како младенец во Храмот. Предвечниот Бог, кој истовремено како Логос Божји беше постојано соединет со Својот Отец и со Светиот Дух, и го управуваше светот, сета вселена, се јавува како младенец во Храмот, наоѓајќи се во прегратката на Својата мајка. Иако Христос беше младенец, истовремено беше „предвечен […]

Рождеството Христово – откровение

Празникот на раѓањето на Христа како човек е митрополијата на празниците, како што вели свети Јован Златоуст. Од Раѓањето следат сите други Господови празници: Богојавлението, Преображението, Страдањата, Крстот, Воскресението и Вознесението. Без Раѓањето немаше да постои Воскресението, но и без Воскресението немаше да се исполни целта на Божјото вочовечување. Сите овие Господови настани се единствени. […]

Проблемот со сидата

Богословската страна Со избор на Блаженејшиот Архиепископ на Атина и на цела Грција г.г. Серафим и со одлука на Министерот за здравство г. Скулакис бев назначен за претставник на Црквата на Грција во Националната комисија за Сида. Од моментот кога стана познато ова мое поставување, добив приговори и резерви, како од пријатели така и од […]

Света Педесетница

Пред да се вознесе на Небесата, Христос им даде заповед на Своите ученици да се вратат по Неговото вознесение во Ерусалим и да останат даму додека не се облечат со сила од Небото. Така, значи, им го даде ветувањето дека ќе Го примат Светиот Дух, за Кого зборуваше за време на Својот живот. Ова Христово […]