Сѐ треба да Му признаеме и да Му кажеме на Бога

Честопати се чувствуваме потиштено, и тогаш ги сфаќаме Христовите зборови: „Дојдете при Мене сите изморени и обременети и Јас ќе ве успокојам“ (Мт. 11,28). Младите луѓе не можат потполно да го сфатат ова, зашто тие не се толку обременети, но зрелите луѓе, кои минале низ многу опасности, таги, потешкотии, несреќи и слабости, многу добро разбираат […]

Проповедта на најлошиот светогорски монах

Се сеќавам, додека бев на Света Гора, еден ден дојдоа луѓе од некаква телевизиска куќа. Таму беше забрането новинарите да земаат интервјуа, но понекогаш и тоа се случува, тајно, кој ли ќе ги знае. Некој новинар дошол со камерата и започнал да го интервјуира најлошиот монах на Света Гора. Мислиш – како да знаеја кој […]

Ручекот со старец Паисиј

Мислам дека вториот пат, кога појдов кај старец Паисиј, бев мал, имав 18 години, и тој ме задржа кај него – тогаш за прв пат останав кај него – и ми рече: „Сега ќе јадеме!“ Го прашав што ќе јадеме, а тој ми одговори: „Ќе ти приготвам голема трпеза, нели имам гости!“ Тој се шегуваше […]