За слободата

Слободата не е само слобода на избор. Латинскиот збор libertas е збор од законикот, кој укажувал на дете кое е слободно родено, од слободни родители. Ние кога велиме дека сме слободни, ние велиме дека за Бога сме слободно родени, односно, не сме робови, туку сè уште слободни. Но, слободата може да се задржи само преку […]

За човечката волја

Човечката волја е една од трите волји кои ја определуваат судбината на светот. Отците говореле за тоа, дека Божјата волја е секогаш добра, но сепак Бог му дал слобода на човекот да каже „Амин!“, или да се откаже од Божјата волја. Демонската волја е секогаш деструктивна, секогаш зла, секогаш лажлива и убивачка. И на крајот, […]

За нашата неблагодарност

Во името на Отецот, Синот и Светиот Дух. Денешното Евангелие кое ја прекинува, да речеме, серијата на радосни читања, е многу застрашувачко: приказната за лозарите кои испаднаа предавници. И навистина, оваа парабола ја отсликува сета историја на човечкиот род, но во контекстот на сите претходно поминати евангелиски чтенија, ни ја кажува ужасната, во сето значење […]

Како може човек да се спаси?

Затоа царството небесно прилега на цар, кој побарал да ја расчисти сметката со своите слуги. Кога почна да ја расчистува сметката, доведоа при него еден што му должеше десет илјади таланти; па, бидејќи немаше со што да плати, господарот негов нареди да го продадат него, и жена му, и децата негови, и сè што имаше, […]

Велики Четврток: Евхаристија

Во името на Отецот, и Синот и Светиот Дух, Кога Господ на Тајната Вечера ја востанови онаа тајна на нашата вера која ја нарекуваме Света Литургија или Евхаристија, околу Себе ги собра Своите ученици; ги собра оние кои Му останаа верни до смрт, но и оној кој веќе се беше подготвил да Го предаде својот […]

Слово на Рождеството Христово

Рожеството Христово кое денес го прославуваме со толкава леснотија во срцата, со таква благодарност и радост заслужува внимание не само од нас, луѓето, туку и од сето создание, затоа што Рождеството Христово, вооплотувањето на Божјото Слово ни донесе без преседна, недостижна нова вест како за Бога, така и за човекот и за сета твар. Бог […]

Бидете милостиви едни со други

По минатонеделната Литургија, после беседата што ја изговорив, ми стигна една порака во која се вели: „До кога ќе се криеш позади зборовите? Кога твоите усни ќе бидат изгорени од зборовите што ги проповедаш?“ Станува збор за оправдано обвинение, бидејќи секој свештенослужител – а јас можеби и повеќе од другите – проповеда од она што […]

Како треба да се однесувам кон мојот ближен?

Недела по Воздвижение на Чесниот Крст Во името на Отецот, и Синот, и Светиот Дух. Денот кога се сеќаваме на Крстот, повикани сме да обрнеме особено внимание на она што е Божествената Љубов. Бог толку го возљуби светот, што го предаде Својот Единороден Син на смрт, за ниту еден, ниту еден да не биде заборавен […]

За живата вера во живиот Бог

Владико, ова прашање е премногу општо, но бидејќи од вашите книги и проповеди знаеме дека вие навистина длабоко ги созерцувате животните случувања, како и она што се случува во светот: кажете ни, како ја отценувате состојбата на христијанинот во современиот свет со сѐ што се случува во него? Тоа е тешко прашање, затоа што тоа, […]

За смртта – свест за сегашноста

Смртта е мерило на нашиот одност кон животот. Луѓето кои се плашат од смртта се плашат од животот. Не може човек кој се плаши од смртта, да не се плаши од животот со сета негова комплексност и опасност. Значи, решението на прашањето со смртта не е непотребно. Ако се плашиме од смртта, никогаш нема да […]

За црковниот политички конформизам

Се појавува и друго, слично прашање. Тоа што се случуваше во долгите години кога Црквата беше гонета е јасно; дали тој период е завршен не можеме да знаеме, но барем сега, во ова време на промени, Црквата доби малку поинаков статус. Но, зарем не крие во тоа една нова опасност од истиот вид? Зарем не […]

За современите задачи на Црквата

Извадок од интервјуто со митрополитот Антониј Сурожски Црквата треба да биде исто онолку бессилна, колку што и Бог е бессилен Владико, можеби оддалеку подобро се гледаат тие процеси кои се случуваат во Руската Црква, кај нас во татковината? Знаете, оддалеку нешто се гледа можеби појасно, а нешто воопшто не се гледа, затоа што руската реалност […]

Човекот до мене – ближен или туѓинец?

Љубете се еден со друг, како што Јас ве возљубив вас… Овие слова допираат до нашето срце, ја радуваат нашата душа, а и покрај нивното остварување, овоплотувањето ни се чини тежок подвиг. Можеме да зборуваме за различни видови на љубов. Има едноставен, вообичаен опит на љубовта, кога членовите на едно семејство меѓусебно се љубат, кога […]

Смисолот на љубовта

Во името на Отецот, и Синот, и Светиот Дух. Смисолот на љубовта е и смисол на животот, затоа што љубовта, и покрај тоа што го мислиме и замислуваме, не е само едно обично чувство. Кога зборуваме за Бога, и велиме дека Бог е љубов, ние не мислиме дека Тој е бескрајно чувство, туку нешто многу […]

Беседа на четвртата недела од Великиот пост

Една по друга поминуваат седмиците во Великот Пост; иако сме започнале со вдахновение, чувствувајќи во себе сили дека ќе го изодиме овој пат, често ни се случува приближувајќи се кон крајот, а понекогаш и на самиот крај, да чувстуваме дека не сме направиле ништо од тоа што сме се надевале дека ќе го направиме. Се […]