Смирението го издигна митарот…

Нека те фали друг, е не устата твоја, – туѓ, а не јазикот твој. Изреки 27, 2 Еден стар и прост човек го праша авва Амон: „Три мисли ме мачат: дали треба да талкам низ пустината, или да одам во туѓа земја каде што никој не ме знае, или треба да се затворам во келијата […]

Подготовка за Великиот пост (1)

На Великиот пост му претходат неколку подготвителни недели и седмици. Поредокот на службите во подготвителните недели и самиот Велики Пост е изложен во Посниот Триод. Тој започнува со неделата за митарот и фарисејот, и завршува на Велика Сабота, вклучувајќи во себе 70-дневен период. На Светата Четириесетница ѝ преходат Неделата на митарот и фарисејот, Неделата на […]

Краток предговор на синаксарите: Недела на митарот и фарисејот

Краток предговор на синаксарите, односно збирка на триодски синаксари од Ксантопул. Стихови од Триод: Создателу на горните и долните, Кој ја примаш Трисветата песна од ангелите, Прими го и трипеснецот од луѓето. На митарот и фарисејот: Кој живее фарисејски, тој останува далеку од Црквата. А Христос е внатре и смирениот Го прима. Со Божја помош, […]

Молејќи се како митарот

Еднаш го слушнав следново: „Секогаш кога грешам, не се чувствувам расположен за молитва. Се чувствувам недостојно и едноставно, не можам да се молам“. Навидум, оваа изјава звучи правилно – многу често и јас сум го чувствувал истото. Но, продолжив да размислувам за ова, додека не се сетив на едно друго прашање: „Што ми е потребно […]