Мајките и воспитувањето на децата – втор дел

Свети Нектариј Егински Поради големото влијание што го имаат врз нивните деца, мајките можат да ги образуваат според својот личен карактер, исто како што грнчарот ја работи глината според својата лична претстава. Што се однесува до лесната за обработка возраст на детството, Диоген1 го има кажано следново: „Воспитувањето на децата е слично на обработката на […]

Мајките и воспитувањето на децата – прв дел

Свети Нектариј Егински врска до вториот дел Воспитувањето на децата треба да започне уште од раното детство, со цел умствените способности на детето од првата нивна појава, уште од почетокот, да бидат насочени кон убавото, доброто, вистинитото и да се оддалечат од лошото, недоличното и лажното. Оваа возраст може да се смета за најцврстата основа […]

Успение – Денот на мајките

Секоја година во август, православните христијани низ светот ѝ посветуваат петнаесет дена на Богородица. Успението на Пресвета Богородица (Голема Богородица) е толку важен празник, што на некои места се нарекува и Летна Пасха (Летен Велигден). Токму затоа и постиме две седмици пред овој празник, и поусрдно се молиме со зборовите на Молебниот канон упатен токму […]

Смисолот на љубовта

Во името на Отецот, и Синот, и Светиот Дух. Смисолот на љубовта е и смисол на животот, затоа што љубовта, и покрај тоа што го мислиме и замислуваме, не е само едно обично чувство. Кога зборуваме за Бога, и велиме дека Бог е љубов, ние не мислиме дека Тој е бескрајно чувство, туку нешто многу […]

Љубов и доверба

Дали е возможно да се љуби некого, а да се нема доверба во него? Возможно е. Вистинската љубов кон човека во ниту еден случај не значи обоготворување на сите негови особини, и поклонување пред сите негови постапки. Вистинската љубов е способна да ги забележи и човечките недостатоци, во иста мера неумоливо и прецизно, како што […]