За детинестата плашливост

Извадок од дваесеттата поука од Лествицата на св. Јован, наречен Схоластик, игумен на светата Синајска Гора Ако подвигот на добродетелта го минуваш во општежитие или во заедница, плашливоста нема многу да те напаѓа. Но, ако се подвизуваш на пусти места, внимавај со тебе да не завладее овој потомок на суетноста и чедо на неверието. Плашливоста е […]

Се искачувам по лествицата на св. Јован

Јас сум убеден дека Бог е задоволен од мене. Ова можеби им изгледа смешно на оние што ме познаваат. Кој и да поминал макар малку време со мене, сфатил дека сум смотан и смешен дедо кој би требало да биде малку понапреден во духовен смисол, отколку што е. На крајот на краиштата, Христијанин сум од […]