Поп културата и папата

Коментар на Енди Ворхол во врска со популарноста, „попизмот“ (но и папизмот) и култот на личноста/celebrity согледани преку посетата на папата Јован VI на Њујорк во 1965 година. — Една недела по филаделфиската изложба, добив вистинска лекција од шоу бизнисот и поп-стилот. Токму тогаш кога мислиш дека стануваш навистина познат, наидува некој и те прави […]

Децата на Доријан Греј

Во современиот свет постои синдром наречен Доријан Греј и воопшто не е чудно, тоа што мнозина го имаат овој синдром. Станува збор за култот на младоста, за желбата таа да се зачува што е можно подолго, со помош на какви било средства. Во познатитот роман на Оскар Вајлд постои таков херој – Доријан Греј кој […]