Крст

Го прославуваме пронаоѓањето и подигнувањето на Чесниот Крст. Го славиме и се сеќаваме на страшното значење на крстот. Не е лесно да се носи крст. Не е лесно да се биде христијанин. Христијанството не е идеологија. Ниту е мирно пристаниште во кое се затскриваме пред неправдите и болестите на овој свет. Секако, тоа не е […]

За крсниот пат и маките во овој живот

Честопати, Бог допушта добродетелните луѓе да бидат искушувани на некаков начин. Тој дозволува да го нападнат искушенија од секаде; го поразува нивното тело, како што стори со Јов, ги фрла во сиромаштија, прави другите да се откажат од нив, им го одзема стекнатото. Само душата не им ја поразува. И воопшто, невозможно е да не […]

Премудроста ги повикува неразумните

Чудесно е како Премудроста ги повикува неразумните: „Кој е неразумен, нека наврати кај мене“ (Мудр. 9,4). Од ова следи дека „умните“ немаат пристап во домот на Премудроста или во светата Црква. Секоја „умност“ треба да се остави покрај влезот во тој дом. Од друга страна, бидејќи секоја мудрост и знаење се во домот на Премудроста, […]

Сабота пред Воздвижение

Браќа, мудрост, пак проповедаме меѓу совршените, но не мудрост од овој век, ниту, пак, онаа на преодните господари од овој свет, туку ја проповедаме Божјата премудрост, тајна сокриена, која Бог ја предодредил уште пред вековите за наша слава, која никој од господарите на овој свет не ја познал; зашто, ако ја беа познале, тогаш немаше […]

Галерија: Крстот над Скопје

Пилот на „Визер“ на својот налог на социјалната мрежа „Фејсбук“ објави фотографии од скопската котлина во магла. Во „езерото“ од магла единствено се гледа врвот на планината Водно и Милениумскиот крст. Фотографиите, веруваме, ќе ве остават без здив. Семоќен Крсту, похвало на апостолите, тврдино на преподобните и знамение на верните, славо на јерарсите и мачениците, […]

Дали Крстот е символ на смртта?

Ние крстот го нарекуваме Живоносен, бидејќи на крстот, Спасителот на светот ја уништи силата на смртта и ни го отрки патот кон вечен и блажен живот. „Крстот“ е символ на Божјиот дар, знак на духовно благородство, сокровиште – кое не може да се открадне, дар – кој не може да се земе, подлога за светост. […]

Од какво дрво бил направен крстот на кој бил распнат Господ Исус Христос?

Според црковното Предание, крстот на Спасителот бил триделен. Се состоел од три видови на дрво: кипарис (зимзелено дрво, што расте во јужните топли краишта), кедар (вид на иглолисно дрво) и певг (видна бор). Постои и праобраз (еден вид пророштво) за ова, во книгата на пророк Исаиј:  „Славата на Ливан ќе дојде при тебе со кипарис, […]

Воздвижение на Крстот Господов

Прекрасна видео разгледница од Православната духовна академија во Санкт-Петербург, Русија. На Твојот Крст му се поклонуваме, Владико, и Твоето Свето Воскресение го славиме. Браќа, словото за крстот е безумство за оние, што гинат, а за нас, кои се спасуваме, сила Божја. Зашто е напишано: „Ќе ја погубам мудроста на мудрите и ќе го отфрлам разумот […]

Кој сака да Ме следи, нека Ме следи

Модерниот човек живее во комфор. Удобноста е предмет на неговите желби. Целта во животот на современиот човек е да добие колку може повеќе материјални богатсва и да се наслади со нив, а сепак да го добие тоа со малку труд и борба. Трудољубието, како средство за добивање на духовни и материјални блага е ретка добродетел […]

Човекот што го избра својот крст

Си живеел еднаш еден човек, и му се чинело дека неговиот живот е многу тежок. Еден ден, пошол кај Бога за да му се пожали на своите несреќи, и Го замолил: – Може ли, Господе, да изберам друг крст за себе? Бог го погледнал човекот, му се насмевнал, го одвел до една соба во која […]

Куќа на камен

И така, секој, што ги слуша и исполнува овие Мои зборови, ќе биде како благоразумен маж, кој си направил куќа на камен. И заврна дожд и надојдоа реки, и дувнаа ветрови, и навалија на таа куќа, но таа не падна, оти беше изградена на камен. А секој, што ги слуша овие Мои зборови и не […]

Паримии на славата на Воздвижението на Чесниот и Живототворен Крст

2Мојс. 22-27; 16,1 Потоа ги изведе Мојсеј синовите Израилеви од Црвеното Море, и тие се упатија во пустињата Сур; и одејќи низ пустињата три дена не најдоа вода за пиење. Дојдоа во Мера, но не можеа да пијат вода во Мера, зашто беше горчлива; затоа и го нaрекоа тоа место Мера. Тогаш народот почна да […]

Страдањата и Крстот Христови

На многу начини може да им се пристапи на Христовите страдања и на Крстот, а тоа зависи од начинот на живот на секој човек. Едниот начин е човекоцентричниот, каде што нагласено владее сентименталниот елемент. Вториот начин е т.н. етички начин, каде што страдањата и крстот Христови се прилагодуваат на настани од човековиот живот, и на […]

Светол и мрачен крст

Во многувековната човекова трагедија се крие по еден крст за секој од нас. Неговите причини понекогаш се наоѓаат надвор од нас, во општеството или природата, а понекогаш во самата човечка склоност кон гревот, кој човекот го одвлекува во болни падови. Понекогаш пак, причините се резултат на нашето војување со злото кое владее во светот. Крстот […]

Приказна за трите дрвја

Пред многу години во далечната Палестина три дрвја стоеја на падините од едно морско пристаниште. Секое од овие дрвја имаше свои надежи и сништа за тоа што би било кога би пораснало. Првото дрво се пофали неговото стебло ќе се искористи за еден голем и убав ковчег за богатство. Ковчегот ќе бил украсен со светли […]