Сполај ти!

Еден израз во нашиот јазик којшто денес го слушаме сѐ поретко, за разлика од порано, а во иднина веројатно целосно ќе се исфрли од употреба и ќе можеме да го слушнеме само во Македонските народни приказни, е токму: „сполај ти“! Иако многу ретко се користи, сите отприлика знаеме што значи – „благодарам“, „фала“. Нашата задача […]

Зошто за Бога велиме дека е Господ?

Зошто христијанинот на својот Бог Му се обраќа со зборот Господ(и)? Одговорот е јасен – затоа што неговиот Бог е и негов Господар. Со тоа, пак, се отвора и веднаш се затвора друго прашање: што е тој човек кој својот Бог го нарекува Господ? Се рабира, тој човек е Негов раб или слуга. Ако првите […]

Што значи зборот… Црква?

Ако нашиот збор „Црква“, за сите нас несомнено го означува следново: собирот на христијаните како Тело Христово, со Христос како Глава негова, но истовремено и самата градба на Црквата, тогаш сега да си го поставиме прашањето дали зборот Црква и значи она што го означува? Т.е. што всушност значи зборот Црква и дали се поклопува […]