Препораки за две книги

Неодамна излезе од печат книгата „Вистинската слобода: романски новомаченици и исповедници“, во издание на Струмичката епархија, a по повод педесет години од возобновувањето на автокефалноста на МПЦ – ОА. Во книгата се опфатени житија и поуки на новомаченици и исповедници за време на комунистичкиот режим во Романија (1942 – 1964). „Книгата е полна со потресни […]

Неколку препораки

Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media (1992) Како што насловот кажува, овој документарен филм го пренесува мислењето на Ноам Чомски (лингвист, философ, политички дисидент, глас кој вика во пустината) во врска со фабрикувањето лаговистини со кои јавноста би била согласна, а медиумската индустрија би книжела профит. Како најпознат канадски документарен филм, преведен на десетици […]