Кој го мрази својот ближен, во смрт пребива

Постот, всушност, не е ништо друго, освен крстоносење. Ете, 40 дена треба да го носиме Крстот Господов. Кога постиш, речи си себеси: „Господ на Крстот умре, а мене ми е тешко денес да постам без леб!“ Кога човек ќе тргне во борба против гревот, тогаш гледа дека за време на постот, секој христијанин е крстоносец. […]

Недела на св. Јован Синаит, наречен Лествичник

Синаксар Свети Јован го умртвуваше телото додека беше жив, Затоа сега живее вечно, иако е мртов по тело. Во списот Рајска скала (Лествица), што ни го остави, Ни го опишува својот пат на искачување (кон небото) Јован умре во триесеттиот ден. Кога тој имаше 16 години, бидејќи беше остроумен, се принесе себе си како света […]

Литургијата – центар на христијанскиот живот

Кога пристапуваме на светото крштение, како возрасни или како деца, свештеникот не’ прашува: „Веруваш ли ти во Бога? Се соедини ли со Христа?“ А ние одговараме дека сме се соединиле со Христа и дека веруваме во Него, како во Цар и Бог. Така ние свечено се согласуваме да Му служиме на Бога. Веднаш после тоа, […]

Евангелието на жената Самарјанка

Видете какви необични сведоци на Своето Воскресение поставува Господ пред нас, пред лицето на човечкиот род. Кого? Блудница! – Еве ја жената Самарјанка – шест мажи сменила, и неа Господ ја направил Апостол и сведок на Својата Божествена сила, на Своето Воскресение. Го слушнавте денес Светото Евангелие: Спасителот, изморен од патот, доаѓа на еден извор, […]

Јас Сум вратата

Богочовекот е за човечкото битие – вратата во бесмртноста, и самата бесмртност, и храна за бесмртноста. Бидејќи Он е Спасителот: спасува од гревот, смртта и од демонот; и тоа, спасува со Својата Богочовечка Личност, затоа и на чело на сите Негови зборови стои: ‘Јас Сум вратата’. Сè човечко што нема да влезе во Него, останува […]

Христоликото срце на светот

И овде се работи, но немолитвено се работи; и овде се мисли, но немолитвено се мисли. Изгледа дека сите, свесно или несвесно, се трудат да ја променат Христомдаруваната економија на црковниот живот, да ја направат по својот образ и подобие, да го втиснат својот лик наместо Христовиот, да го завземат иконското место. Но, сето тоа, […]

Отсекување на чесната глава на св. Јован Крстител

Овој е Божјиот Крстител, Пророкот од Пророк роден, печатот на Пророците и началото на Апостолите, мостот меѓу Стариот и Новиот Завет, гласот на оној кој вика во пустината, од Бога испратениот Гласник на воплотениот Месија, претходникот на Христовото доаѓање во светот (Ис. 40, 3; Мал. 3,1). Овој е оној кој на чуден начин од старец […]

Беседа на Рождеството на Пресвета Богородица

Денес е голем Благден, Себлагден, Мала Богородица. А тоа значи дека е мал Божик, оти денес се роди Пресветата Богомајка, Која ни Го роди Христа, Господа и Бога. Затоа, овој Благден е со радост преисполнет. Во безбројните денешни молитви и химни непрестајно се нагласува дека денес, со рождеството на Пресветата Дева Марија, со радост сè […]

Основна вистина на Православието

Сите вистини на Православието се изведуваат од една вистина и се сведуваат на едната вистина, безгранична и вечна. Таа вистина е Богочовекот Христос. Ако до крај ја проживеете било која вистина на Православието, ќе мора да пронајдете дека нејзиното срце е – Богочовекот Христос. Всушност, сите вистини на Православието не се ништо друго, освен – […]