Одбележани педесет години од блаженото упокојување на св. Јован Шангајски

Неодамна, на 12 октомври 2016 година, Западно-Американската епархија на Руската Православна Задгранична Црква објави видео од одбележувањето на блаженото успение на св. Јован Шангајски и Сан-Франциски. Објавувањето на ова видео се совпадна со празникот на Откривање на моштите на светителот, настан што се случил на 29 септември/12 октомври 1993 година Тринаесетминутниот филм прикажува дел од […]

Светителот од Битола, св. Јован Шангајски

Светиот Јован Шангајски е Христов апостол, угодник, пастир, литург, светител, просветител, ревносен мисионер, автетичен сведок и примопредавач на апостолското предание помегу емигрираните Руси и сиот Божји народ. Роден е на 4 јуни 1896 година во малата населба Адамовка (Харковска губернија), во православното благочестиво семејство на Борис и Глафира Максимович, со крстено име Михаил. Бил воспитан […]

Видео: Свети Јован Шангајски и Сан-Франциски

Внимавај! Стој цврсто на духовната стража, оти не знаеш кога Господ ќе те повика кон Себе. Во својот земен живот биди спремен во секој момент да Му поднесеш сметка. Чувај се непријателот да не те фати во својата мрежа, да не те прелаже предизвикувајќи да паднеш во искушение. Дневно проверувај ја својата совест, испитувај го […]

Св. Јован Шангајски: Богојавление

Беседа изговорена од свети Јован Шангајски, на денот на Светото Богојавление во Битола, во 1928 година Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Славејќи го Богојавлението, ние се сеќаваме дека Бог им се откри на луѓето како Троица и дека Исус им се јави како Христос. Каде се јави Христос? Каде го започна […]

А таа беше вдовица

И се случи потоа да оди во градот наречен Наин; и со Него одеа мнозина Негови ученици и многу народ. А кога се приближи до градската порта, ете, изнесуваа мртовец, единствен син на мајка си, а таа беше вдовица; и многу народ од градот одеше со неа. Штом ја виде Господ, се сожали на неа, […]

Акатист на Св. Јован Шангајски и Санфранциски

Кондак 1 Избран чудотворецу и особен Христов угоднику, ти на целиот свет му излеваш непресушен поток на духовно раководство и множество на прекрасни чудеса; затоа со љубов те фалиме и ти повикуваме: Радувај се, светителу оче Јоване, брз помошнику во бедите! Икос 1 Како ангел во тело те објави во последните времиња Создателот на сè, […]

За почитувањето на споменот на упокоените

Често гледаме како роднините се трудат да го изведат погребот или да го уредат гробот што побогато. Понекогаш се трошат големи средства за подигнување на раскошни споменици. Роднините и пријателите трошат пари и на венци и цвеќиња, кои не се положуваат во гробот, за да не го забрзаат распаѓањето на телото. Некои други сакаат преку […]

Воспитно предавање за младите преку параболата за блудниот син

Помладиот од нив му рече на татка си: ‘Татко, дај му го делот што ми припаѓа од имотот!’ Лука 15,12 Параболата за блудниот син е најпоучна лекција за младите. Во личноста на блудниот син го гледаме вистинскиот карактер на лекомислената младина: лекоумност, непромисленост, жед за независност; на кратко, сè што е препознатливо за повеќето млади […]