Литургија на св. апостол Јаков, брат Господов

Оваа Божествена Литургија, сочувана под името на св. апостол Јаков, е несомнено древна Литургија на Ерусалимската Црква, „Мајката на сите Цркви Божји“. Од Ерусалим се проширила на Исток, особено во Антиохија, каде што е преведена на сириски јазик. Во неа е сочувана едноставната апостолска богослужбена основа и структура. Во Ерусалимската, и другите грчки цркви, се […]